България

Радев се обърна на 180 градуса след разговор със САЩ

Държавният глава Румен Радев разговаря на „Дондуков“ 2 със заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан, който е на посещение в България. В срещата участва и посланик Ерик Рубин, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

По време на разговорите бяха обсъдени стратегическото партньорство между България и САЩ, както и развитието на двустранното сътрудничество. Президентът Радев изрази интереса на страната ни към разширяване на икономическия обмен и увеличаване на инвестициите от САЩ в сфери с висока добавена стойност и информационните технологии. По думите му, България се утвърждава като регионален технологичен лидер и привлича все повече експерти и технологични компании от региона и Европа.

Президентът посочи също така, че страната ни има амбицията да се развива като регионален енергиен център в Югоизточна Европа. Реалната диверсификация с изграждането на интерконектори с нашите съседи, заедно с директните доставки на енергийни ресурси, повишават сигурността и водят до намаляване на цените, с което съответстват на националните интереси на България и на Европейския съюз, посочи още Румен Радев. Обсъдена беше и възможността за разширяването на двустранното сътрудничество в разработването на перспективни енергийни източници.

Джон Съливан даде висока оценка на двустранното сътрудничество в сферата на отбраната и сигурността и на приноса на българските военнослужещи в НАТО. Президентът отбеляза значителния международен интерес към процеса на модернизация на Българската армия, в който участват и САЩ. Държавният глава подчерта, че страната ни се стреми към стратегическо партньорство с бъдещия доставчик, обмен на програми за обучение и търси най-изгодното предложение на основата на равнопоставеност, конкурентност и прозрачност, при спазване на критериите, определени от Министерството на отбраната и Народното събрание. От изказването на държавния глава нямаше и помен от атаките срещу управляващото мнозинство в парламента, както и от конфликта с военния министър Красимир Каракачанов.

Припомняме, че това не е първият политически лупинг на Румен Радев. В началото на кризата в Азовско море призова Русия да освободи пленените моряци, но след 24 часа вече обвиняваше Украйна за конфликта.

Източник: http://www.faktor.bghttp://www.faktor.bg

Иван Дарийков

Recent Posts

Славия и Арда се занулиха на Овча Купел

"Белите" вече са без шансове за седмото място...

19 минути ago

Возим се на влак по нови цени от утре

Скокът на някои от билетите е 20%...

35 минути ago

Почина депутатът от ПП-ДБ Петя Ставрева

Тя бе председател на ПП "Обединени земеделци"...

37 минути ago

Великденското завръщане: Тежък трафик по магистралите с леки инциденти

Няколко леки катастрофи има на АМ "Тракия"...

един час ago

Кой ще победи на 100 м – Мбапе или Юсейн Болт?

Спринтьорът хвърли ръкавицата към футболиста на ПСЖ...

2 часа ago

Кой доносник, кой борец… Петков семейно на плажа Корал

Направи и няколко намека по последния скандал...

2 часа ago
image0 (9K)