Радев ще върне „Газпром“ и ще намали подкрепата за Украйна, твърди Петков

Служебно правителство, съставено от президента Румен Радев, може бързо да сключи сделка с „Газпром“ за плащане на газа в рубли. Това каза премиерът в оставка Кирил Петков пред британското издание Гардиън.

Интервюто е публикувано в четвъртък, ден след като правителството на Петков беше свалено с вот на недоверие. Той беше внесен от ГЕРБ по-рано през юни.

Лидерът на „Продължаваме промяната“ очаква „драстична промяна“ по отношение на подкрепата на България към Украйна. „Страхувам се, че ще стане много по-плаха, мека държава по отношение на реториката срещу войната и че част от нашия износ (на помощ) за Полша ще бъде рязко намален“, казва той пред Гардиън.

Петков е цитиран да казва също, че с Радев са имали коренно противоположни позиции по отношение на изпращането на оръжие за Украйна през трети страни, като президентът е бил „много силно против“.

„Може би президентът просто гледа популистките гледни точки. Личните му възгледи може би съвпадат с тях и той не усеща нуждата, която ние изпитваме, да се заеме лидерска позиция по тези въпроси и да бъдем в един глас с членовете на ЕС и да сме възможно най-силни като съюзник в НАТО“, казва още Петков.

В началото на май парламентът прие решение, в което помощта, която България ще предостави на Украйна, беше описана в шест конкретни точки. Те включват „ремонтна дейност на украинска военна техника във военните предприятия в България“.

По-късно президентът Радев критикува решението и го определи като „опасна стъпка“, която ще „въвлече България във война“.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)