Разкриваме тайната на този сладкиш, в който ще се влюбите

Ефектен сладкиш, който е изключително лесен за приготвяне, освен това е евтин, а близките ви ще са очаровани. Опитайте и ще се влюбите в него! – гарантира ЗАРАТА.

ЗА БЛАТОВЕТЕ:

100 г размекнато масло
100 г захар
1 пак. ванилова захар или ванилия на прах
щипка сол за баланс на вкуса
2 яйца
120 г брашно
1 бакпулвер
2 с.л. какао
3 с.л. олио – 30 г.
1 праскова или какъвто и да е друг плод (сезонни), възможно е дори с ябълки

ЗА КРЕМА:

450 мл прясно мляко
100 г захар
1 пак. пудинг – 40 г
100 г меко масло

Разбъркваме с миксер на ниски обороти маслото и захарта, като не е необходимо захарта да се разбие, а само сместа да стане на трохи. Добавяме яйцата, включваме бъркалките и след тях е ред на брашното, пресято с бакпулвера. Трябва да се получи гъсто кексово тесто. Разделяме го на 2 части и едната слагаме в друг съд(не е нужно да са напълно еднакви, дори в по-малката добавяме олиото и какаото). Нарязваме на едри парчета плодовете. Подготвяме формата или съда за печене, като я покриваме с хартия. Слагаме светлото тесто, а върху него изсипваме тъмното, което ще е с една идея по-гъстичко от бялото. Разпределяме с лопатка, като не се стараем да сме особено акуратни – именно неравностите в двата блата ще направят сладкиша по-интересен. Поставяме парченцата плод отгоре и печем за 35 мин. във фурна, загрята на 170 градуса.

През това време приготвяме крема. Изсипваме млякото и захарта в тенджерка на котлона и добавяме сместа за пудинг. Варим на слаб огън до готовност с постоянно бъркане. Оставяме го добре да изстине на стайна температура. И приготвяме останалата част от крема. Маслото разбиваме с миксер до бяло за около 3 мин. и към него лъжица по лъжица добавяме пудинга, като продължаваме да работим с миксера.

Намазваме готовия крем върху изстиналия, изпечен сладкиш. Нека се охлади за няколко часа на студено, още по-добре, ако престои 1 нощ в хладилника, а когато го извадите и махнете хартията за печене или отворите формата, ще имате съвършения сладкиш с пухкав крем, върху който можете да настържете шоколад, млени орехи, трохи от бисквити или от някакво печиво… Вие правите избора и украсявате.

Въпреки обемния текст, този сладкиш е лек за приготвяне и никак не е скъп.


image0 (9K)