Разкрит е късноантичен квартал в археологическия резерват „Кабиле“

Разкрит е цял късноантичен квартал в археологическия резерват „Тракийски и античен град „Кабиле“, обяви директорът на Регионалния исторически музей в Ямбол, Стефан Бакърджиев за Радио Стара Загора. Това е станало възможно благодарение на геофизични проучвания и други методи в археологията.

Къщите най-вероятно са строени след управлението на император Диоклециан – 298 година. Тогава Кабиле придобива отново статута на град с площ около 26 декара, със собствени крепостни стени, улици и големи представителни сгради.
През пролетта екип от историческия музей и студенти от СУ „Св. Климент Охридски“ и Нов български университет ще започне археологическото проучване на сканирания терен.

Древният Кабиле е съществувал като тракийски и античен град повече от 1000 години. Досега в резервата са проучени едва 18 на сто от културните пластове, чийто дебелина някъде достига до пет метра.
През 1965 година мястото е обявено за археологически резерват и е включено в списъка на 100-те национални туристически обекти.


image0 (9K)