Разпродават късчета мозайка от Чинията на Бузлуджа в Ebay

Късчета от мозайките на рушащия се монумент на връх Бузлуджа се предлагат за продажба в Ebay, алармираха потребители в социалните мрежи, предаде Монитор.

[ad id=“225664″]

Някои от тях постнаха „оферта“, според която няколко от змалтовите парченца могат да бъдат закупени за скромните 9,99 долара плюс  4,99 долара за пощенските разходи.

Стотици мъже и жени гневно коментираха предложението, като сред постовете имаше от „До там ли я докарахме вандали долни?!“ през „Душичката си продадохме, ей“ до призиви да бъде докладван продавача на МВР и той да бъде получено наказание, защото всъщност търгува с държавна собственост.

За търговия с крадени вещи чрез сайта balkan.auction.bg от потребител с  псевдонима SUNART  алармира и Яна Узунова, която наскоро забелязала, че се предлагат части от фотоархива на дядо й Тодор Славчев, задигнати през 2006 година от таванската стая на столичния й апартамент.“…

[ad id=“263680″]

Всички негативи и всяка една снимка преди обира бяха минали многократно през очите и ръцете ми, знаех ги и ги зная наизуст. Тогава изчезна един голям кашон с всички кадри от т.нар. Отечествена война, изчезнаха няколко оригинални негативи от разрушена София след бомбардировките, изчезна негативът с посрещането на парашутната ни дружина в София през ноември 1944. Освен лентата, дядо ми беше откопирал големи увеличения, 13х18 и 18х24 см. Изчезна цялата папка за Цар Борис Трети, с негатива от Деня на детето в столицата през 1940 година, с шествието по „Цар Освободител“ пред Военния клуб, с Царицата и Княгиня Мария-Луиза! Откраднаха и един скицник с всички кадри от 9.09.1944 в София, който лично аз бях налепила и номерирала, за свое удобство. Изчезна и един голям плик със снимки на Георги Димитров…“, обявява Узунова, която потърсила съдействие от МВР, но така и не срещнала отклик.

Тя е публикувала и част от предлаганите за продан в момента откраднати снимки, част от най-новата българска история.

Работили някога в екипа на казанлъчанина Стефан Ноев , който отговаряше за бузлуджанския монумент до конфискацията му  през 1991 година разказват, че през изминалите десетилетия от катакомбите са изнесени тонове материали. Изчезнали са хиляди квадратни метри гранитни и мраморни плочи, с които е бил застлан подът, „изпарили“ са се тонове скъпа медна ламарина, с която е бил обшит покривът на Чинията. Сред най-тъжните спомени е разказът за ограбени костюми от гардероба , които били предназначени за членовете на някогашното Политбюро на ЦК на БКП при гостуванията им на върха за традиционните чествания.На костюмите, връхните палта и бомбетата имало пришити етикети с имената на големците.С някои от тях години по-късно се разхождали новоназначените „ликвидатори“.До сега, четвърт век след конфискацията по закона за тоталитарните партии и организации няма хванат нито един крадец на имущество от Чинията,установи репортерска проверка. Явно сега е дошъл моментът за разпродажбата на мозаечните пана, дело на творци като Иван Кирков, Величко Минеков, Валентин Старчев, Йоан Левиев, Иван Стоилов-Бункера, Димитър Киров и много други сред най-известните художници.
dunavmost.com


image0 (9K)