Разследват шофьор, превозвал мигранти на АМ „Тракия“ близо до Стара Загора

Районна прокуратура-Стара Загора наблюдава досъдебно производство за подпомагане на 35 граждани на Афганистан да преминат незаконно през страната, научи ЗАРАТА.

Под надзора на Районна прокуратура-Стара Загора се води досъдебно производство за това, че на 19.02.2022 г., на 165 км на автомагистрала „Тракия“, Област Стара Загора, с цел набавяне за другиго на имотна облага чрез използване на моторно превозно средство – товарен автомобил, противозаконно са подпомогнати 35 мъже, сред които 1 малолетен и 19 непълнолетни, всички граждани на Афганистан, да преминават в страната в нарушение на закона. Престъплението е квалифицирано по чл. 281, ал. 2, т. 1, пр. 1 и т.5 вр. ал.1 т.2 от Наказателния кодекс.

На 19.02.2022 г. група граждани на Афганистан се намирали на автомагистрала „Тракия“, в района на Област Стара Загора близо до бензиностанция. Те били превозени до там с автомобил и свалени на пътя в посока към София. Малко по-късно полицейски служители спрели за проверка товарен автомобил, марка „Мерцедес“. При извършено претърсване на колата са установени вещи и предмети, които евентуално са били собственост на мигрантите.

Установява се съпричастността на водача към превозването на чуждите граждани през страната.  До момента по досъдебното производство са разпитани част от лицата, иззети са дактилоскопни следи за анализ и др.

Връчена е призовка за снемане на обяснения на водача на товарния автомобил, който не е бил негова собственост.

Разследването по случая продължава.

 


image0 (9K)