Разходите за гориво при колите на бензин са с 90% по-високи от тези при електромобил

Разходите за гориво при колите на бензин са с 90% по-високи от тези при електромобил

Снимка: Bloomberg L.P.

Разходите за електроенергия при електрическите превозни средства са значително по-ниски от тези при конвенционалните бензинови автомобили, сочи проучване на портала Check24, цитирано от Automobilwoche. 

Още по темата

Въз основа на средногодишното потребление и изминатите километри Check24 определя средните годишни разходи за бензин на 1385 евро, базирайки се на средните цени за юни. За същия пробег електроенергията, употребена от един електромобил би струвала 730 евро, което означава, че разходите за бензин са с 90% по-високи от тези за електричество.

След като в началото на годината търсенето на петролни горива запази ниските нива от 2020 г., цените на бензина постепенно се повишиха с напредъка на икономическото възстановяване. Оценката на Check24 се основава на статистически данни от органи и асоциации, както и на собствени изчисления на базираната в Мюнхен компания.

Германското транспортно министерство определя средния разход на бензинов автомобил на 7,8 литра на 100 километра. В същото време Check24 изчислява средната консумация на енергия на електромобил въз основа на данните, предоставени от германската асоциация ADAC, на 20,7 киловатчаса на 100 километра. Порталът определя средния пробег на 11 387 километра годишно.

Според представително проучване на Yougov, поръчано от Check24, автомобилите с конвенционални двигатели все още са много по-популярни от електрическите превозни средства. В анкета, само 10 процента от общо 2030 респонденти, които са купили или планират да купят кола през последните дванадесет месеца, посочват, че са решили да се сдобият с електрически автомобил или възнамеряват да го направят.

Според отделно проучване на We Predict обаче за момента обслужването на електрически превозни средства струва повече, отколкото това на един автомобил с двигател с вътрешно горене.

Според изследването обслужването на електормобил излиза над два пъти по-скъпо от това на бензинов автомобил след три месеца от неговото закупуване. След една година разликата се скъсява до 1,6 пъти.

We Predict разглежда данните на около 19 милиона превозни средства, произведени между 2016 и 2021 г.

източник https://www.investor.bg/…………


image0 (9K)