Рали шампионът Крум Дончев и съдия от ЕС – в списък на „Позитано“ 20 за Европарламента

Станишев не влизал в проектолистата, но вътрешната опозиция на БСП играела за него

Автомобилен състезател и юрист от Европейския съд фигурират в неофициалната листа на соцлидера Корнелия Нинова, предава за Канал 3 своя прогноза кандидатите за червени евродепутати журналистката от тази телевизия Ива Капкова.

Рали шампионът Крум Дончев и съдията от Европейския съд в Люксембург, син на червения гуру в правото и бивш парламентарист Любен Корнезов. Това са две от имената, които държи да вкара в листата „Позитано“ 20, сочи проучване на Капкова.

Крум Дончев вече е бил в листите за парламентарния вот и от две години стана член на партията. Александър Корнезов обаче е отскоро съдия и надали би рискувал да се откаже заради несигурно място в Европарламента.

За това, че двамата фигурират в такъв препоръчителен списък, спуснат от „Позитано“20, се чу сред червените редици, казва Ива Капкова. Макар списъкът да го няма черно на бяло, става въпрос за 17 имена, които е препоръчително организациите да номинират наред с другите социалисти, които издигат.

Освен Дончев и Корнезов, евросписъкът на ръководството се води от Елена Йончева, следвана от бившата вицепремиерка, сега зам.-шеф на БСП, Деница Златева.

Твърди се, че в тази проектолиста не фигурира Сергей Станишев, но пък намира място бившият му външен министър Кристиан Вигенин. Отново се намърдва сегашният евродепутат Петър Курумбашев. Промушил се е и един соцдепутат, който е особено активен напоследък покрай изявите на Йончева в разкритията за „Ало, Банов съм“ – Димитър Данчев.

Сондажът сред соцорганизациите сочи, че до момента със сериозен брой номинации са трима червени депутати, които не са от списъка на Нинова – Румен Гечев, проф. Иво Христов и Александър Симов.

Юристът, който изпадна от парламента заради уставните промени, Янаки Стоилов, също има много номинации от соцорганизации. Станишев не бил от предпочитаните за номиниране, твърдят приближени до ръководството. Няма как обаче президентът на ПЕС да изпадне от листата, защото вътрешната опозиция играе за него и държи той да е водачът, твърдят социалисти. Официално рамо му дадоха двама от номинираните – Елена Йончева и Румен Гечев, които бяха категорични, че трябва да е в листата.

Социалистите в страната номинират още Крум Зарков, евродепутата Момчил Неков и дори самата Корнелия Нинова, въпреки че тя изрично обясни, че няма да е водач. Така, отсега е ясно, че членовете на пленума ще трябва да гласуват 17 имена за червената евролиста при оспорвана битка за челните места, поне 4, колкото са сегашните евродепутати на левицата. Нищо, че на предстоящите евроизбори БСП ще гони бройката от 6 депутатски места.

В листата ще намерят място фаворитите на Нинова, вероятно в графата „гражданска квота“, но от вътрешната опозиция се готвят да атакуват за подредбата на местата. За целта опонентите на Нинова ще настояват за тайно гласуване и подредба на листата според броя получени гласове от всеки номиниран. Ако последното стане, твърде е възможно Националният съвет да обърка пасианса на ръководството и листата да не съвпадне с желания списък.

Водачът пък ще бъде посочен от ръководството през март, но той също може да бъде оспорен от членовете на Националния съвет при окончателното гласуване на листата, което се очаква през април.

***

5 февруари 2017 г.

Из интервю на Крум Дончев за „Гласове“, автор: Елена Дюлгерова

– Завършили сте спортна психология, занимавали сте се  професионално с автомобилизъм. Би трябвало да сте реалист. Не ви ли се струва доста рисково точно в тези объркани времена да се обвързвате точно с БСП? Не сте ли срещали насмешка сред познати, приятели?

– Моето име се свързва предимно със спорта и бизнеса. И двете активности са на сто процента свързани с реализма. Човек няма как да успява в днешно време без да може реално да преценява заобикалящата го действителност. Рискът и каузата са взаимосвързани. Всяко занимание крие своите неизвестни, но когато на човек мислите са чисти и насочени към обществото и основната му цел е да помага със знанията си и опита си, а каузата е България, то рискът е оправдан.

– В едно Ваше интервю прочетох, че много ви вълнува темата „България“. Какво се разбира под това?

 – Народ, Родина! Когато бях дете, моите родители ме възпитаваха по начин, по който човек поставя Родината си на изключително високо място в собствения си мироглед. За мен България е мястото, без което не мога да издържа повече от пет дни. Определено мога да заявя, че за мен България е страната, която никога не желая, по никакъв повод да напускам, защото България е моята родина.

– В момента в БСП нещата никак не са прости – има различни настроения вътре в партията, отпор отвън. Усещате ли това, как си представяте нещата вбъдеще?

 – Ще използвам различна метафора: в спорта ние състезателите винаги сме подкрепени от Отбора си. Тази подкрепа ни дава хъс и мотивация да вървим напред и да печелим. Ако БСП иска да побеждава, то тогава трябва да реагира като отбор и да подкрепя с всички сили състезателите си. Да, на думи звучи лесно, но това е единственият път към общия успех.

– Твърди се, че БСП е „застаряваща“, че младите нямат интерес към нея. Така ли е? Самият вие като млад социалист ли се определяте?

– Партията съществува от 130 години и през нея са преминали много поколения. Аз не мисля, че е застаряваща, тъй като дори и в момента наблюдаваме изключително силно ниво на приемственост. Доказателство за това са и планираните промени в устава на БСП. Според мен БСП притежава най-големия политически опит благодарение именно на тази приемственост през годините, чрез която хората предават знанията и опита си, а това е безценно. Не мога да кажа, че се възприемам като млад социалист, тъй като симпатизирам от много години, по-скоро бих се определил като “нов заряд“ за партията.

– Съществува ли ревност от страна на „старите“ към „младите“?

– Не, не бих казал. Имах възможността да се видя и да поговоря с много от тези хора, и това, което аз разпознах в тях е изключителното ниво на интелект и образованост, както и готовността да помагат на по-младите, на по-неподготвените, всъщност, това е и идеята да сме всички заедно на едно място, в една партия, с общи цели.

 


image0 (9K)