Расате вече е обвиняем за едро хулиганство. Остава поне 72 часа в ареста

Кандидатът за президент Боян Станков-Расате официално беше привлечен като обвиняем за едро хулиганство, съобщи в сряда Софийската градска прокуратура (СГП).

Той беше задържан във вторник вечерта на излизане от сградата на Българската национална телевизия (БНТ), където участваше в предизборно предаване. Часове по-рано СГП обяви, че е направила няколко безуспешни опита да ги призове за предяваване на обвинение.

Расате беше посочен от потърпевши активисти на столичния ЛГБТ клуб Rainbow като предводител на група крайни националисти, които в събота нанесоха погром в клуба и удариха момиче.

Повдигнатото му обвинение в едро хулиганство предвижда до пет години затвор, за разлика от обикновеното хулиганство, което се наказва с пробация или до две години зад решетките. Боян Расате е обвинен и в причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди.

Както Свободна Европа писа, прокуратурата традиционно повдига такива обвинения при крайнодесни прояви на насилие срещу ЛГБТ активисти, тъй като българският Наказателен кодекс не преследва хомофобските мотиви.

Наблюдаващият прокурор е преценил още, че има реална опасност Расате да се укрие, ако бъде освободен от ареста, заради факта, че призовкарите не са успели да го открият на нито един от известните му адреси във вторник. Затова кандидат-президентът е задържан с прокурорско постановление за 72 часа. Впоследствие СГП ще поиска от съда постоянното му задържане.

Засега Расате не се признава за виновен и се възползва от правото си да не дава обяснения по досъдебното производство, допълват разследващите.

Случаят предизвика остри реакции както от редица партии и политици, така и от много западни посолства в България. В понеделник вечерта беше организиран и протест пред Съдебната палата в София в защита на човешките права.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)