Рашидов горд, че „българският талант отваря душата на руската публика“

Депутатът е в руската столица по покана на Михаил Швидкой, специален съветник на президента на Русия по международното културно сътрудничество

[ad id=“225664″]

„Горд съм, че българският талант отваря душата на руската публика“, заяви председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов в Болшой театър в Москва, където късно в събота вечерта започна големият гастрол на Софийската опера. С операта „Янините девет братя“ българските изпълнители завладяха прочутата нова сцена на световния театър.

Вежди Рашидов е официален гост на откриването на забележителното турне на Националната ни опера в Болшой театър. Той е в Москва по покана на Михаил Швидкой, специален съветник на президента на Русия по международното културно сътрудничество. Именно благодарение на съвместните усилия на Вежди Рашидов и на Михаил Швидкой през 2016 година беше договорен големият гастрол на Софийската опера и балет в Болшой театър, който се реализира сега. В продължение на десет дни на историческата и на новата сцена на театъра ще бъдат показани шест наши оперни и балетни спектакъла. Това се случва за първи път от близо четири десетилетия насам.

[ad id=“263680″]

Като специален гост Вежди Рашидов бе настанен в централната ложа на Болшой театър. Медии отбелязаха, че с грандиозния гастрол на Софийската опера Рашидов е сбъднал една мечта на България.

„Без големия талант на маестро Пламен Карталов великолепното представяне на българските дарования нямаше да бъде възможно, той винаги избира печелившия път към върха в изкуството“, каза още Вежди Рашидов и припомни Седмицата на българската култура в Москва през 2012 година, когато истинска заря от най-знаменитите ни оперни гласове завладя руската публика. „Вярвам дълбоко в българския талант и винаги съм полагал и полагам усилия да се съизмерваме с най-големите постижения в Европа и в света, там е мястото на България“, допълни г-н Рашидов.

[ad id=“236993″]

По време на еднодневното си посещение в Москва Вежди Рашидов имаше работна среща с Михаил Швидкой. Двамата обсъдиха перспективите за разширяването на културното сътрудничество между двете страни и възможностите за нови творчески инициативи.

Стана ясно, че Московският театър на мюзикъла и няколко драматични театъра, както и големи галерии, са готови за съвместни проекти с българските си колеги.


image0 (9K)