Световни новини

Реджеп Ердоган: „Мирният план“ на Тръмп за Близкия изток е празна мечта

Така нареченият мирен план на американския президент Доналд Тръмп за Близкия изток застрашава мира и стабилността в региона, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в послание към участниците в конференция в Куала Лумпур, посветена на ситуацията в Ерусалим, предаде Анадолската агенция.

„Планът, получил наименованието „План на века“ и обявил Ерусалим за столица на Израел, не е нищо друго освен мечти, които застрашават мира и спокойствието в региона. Ние няма да позволим тези мечти да се сбъднат“, посочи турският президент.

Ердоган отбеляза, че Турция не признава този план, който означава анексия на палестинските територии и пълна узурпация на Ерусалим.

Той обърна внимание, че на пръв поглед „мирният план“ като че ли приема уреждането на палестинско-израелския конфликт на базата на „принципа за две държави“, но в действителност е насочен към узаконяване на израелската окупация с подкрепата на САЩ.

„Турция категорично не приема този план. Докато Палестина с години е подлагана на окупация, разрушения и страдания, Израел несправедливо и незаконно достигна днешните си граници“, се казва в посланието на Ердоган.

Той подчерта още веднъж, че Ерусалим е „границата на търпението на мюсюлманите“ и в този процес дълг на мюсюлманските страни е да защитят неприкосновеността на джамията Ал Акса и правата на палестинците.

Ваня Русева

Share
Published by
Ваня Русева

Recent Posts

Обявиха ученик на 13 г. от Хасково за общодържавно издирване

Майката съобщила снощи, че синът й не се е прибрал...

42 минути ago

Първият медицинският хеликоптер вече може да изпълнява пълните си функции

Гвоздейков: Ремонтът на коловозите на Централна гара ще продължи над година...

43 минути ago

Осем души са задържани с дрога при спецакция в София

Най-голямото количество наркотици са открити в „Студентски град“...

58 минути ago

Министър Мундров не очаква проблем с машинното гласуване

Във всички секции е предвидено да има и видеонаблюдение...

един час ago

Удариха Джокович с бутилка по главата, докато раздава автографи

Това стана след мача от втория кръг на Мастърса в Рим...

3 часа ago
image0 (9K)