Реджеп Ердоган: Общите интереси на САЩ и Турция са по-важни от разногласията им

Общите интереси на САЩ и Турция са по-важни от разногласията им и Анкара иска подобряване на сътрудничеството с Вашингтон, предаде Ройтерс, като цитира излъчено по телевизията изявление на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Връзките между двете страни от НАТО бяха обтегнати по множество причини. През декември САЩ наложиха санкции на Турция заради закупуването на руската система С-400, а Анкара беше недоволна от подкрепата на Вашингтон за кюрдска милиция в Сирия, която турските власти смятат за терористична организация.

Турция е заявявала, че иска подобряване на отношенията със САЩ по време на мандата на Джо Байдън, припомня Ройтерс. Тя призова Америка да спре подкрепата си за Силите за защита на народа, която според Анкара е екзекутирала 13 турски граждани в Северен Ирак. Вашингтон от своя страна отправя критики за правата и свободите.

„Турция ще продължи да върши своята част по начин, достоен за съюзническото и стратегическо партньорство между двете страни“, подчерта Ердоган, като добави, че връзките между тях са били подложени „на сериозно изпитание“.

Източник: dnes.dir.bg

 


image0 (9K)