„Редица противозаконни действия“. ДКК съобщи, че е уволнила втората си директорка

Съветът на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК) е уволнил в понеделник вечерта втората си директорка Ваня Караганева заради „редица противозаконни действия и безотговорни бездействия“. Това става ясно от подробно съобщение, качено на сайта на компанията.

Караганева стана част от борда на ДКК в началото на септември като назначение на тогавашния служебен икономически министър и принципал на компанията Кирил Петков. В момента той е кандидат за премиер от „Продължаваме промяната“ и води преговори за съставяне на коалиционен кабинет с БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“.

В края на октомври Съветът на директорите на ДКК избра Караганева за втори изпълнителен директор редом с досегашната шефка Рая Каназирева, която сега остава единствен титуляр на поста.

От август насам това е третото сътресение по върховете на държавното дужество. Първо Кирил Петков уволни бившия изпълнителен директор Ясен Спасов. Тогавашният икономически министър разкри, че ДКК е плащала ремонти на язовири на завишени цени, възлагани на няколко фирми от друго държавно дружество – „Монтажи“ ЕАД.

Според Петков държавата е била източвана без търгове и обществени поръчки, а контролът е бил скрит под шапката на ДКК. Затова той вкара в борда на компанията Караганева и Валери Белчев, а за изпълнителен директор определи Анастас Гогов.

Последният обаче беше освободен в края на септември, а Белчев стана служебен финансов министър на мястото на Асен Василев, който основа заедно с Петков „Продължаваме промяната“. Така след уволнението на Караганева в ръководството на ДКК вече няма назначения на бившия служебен икономически министър. Освен досегашната първа изпълнителна директора Рая Каназирева, в борда са още неговите стари членове Радостин Вазов и Диляна Софиянска.

Именно тримата са подписали решението за уволнението на Караганева, от което става ясно, че тя е била назначена на поста в нарушение на закона, тъй като е имала и друг работодател, въпреки, че е декларирала обратното.

Сред останалите допуснати от нея нарушения Съветът на директорите посочва взето от Караганева еднолично решение да освободи като процесуален представител по пет висящи търговски дела адвокат Александър Краварски и да сключи договор за правна помощ за 1.120 млн. лв. с друго лице без това да е съгласувано с финансовия контрольор на компанията.

Успоред с това тя е назначила юриста отново еднолично за председател на комисии по избор на членове в бордовете на дъщерните на ДКК дружества – „Вазовските машиностроителни заводи“ (ВМЗ), „Монтажи“ и „Кинтекс“.

Другото сериозно нарушение от нейна страна е, че променила одобрен вече от борда на ДКК проект за извънсъдебно споразумение с „Дунарит“ за 50 млн. лв. и подписала различен текст. Русенската оръжейна компания се оказа в центъра на огромна съдебна сага след фалита на Корпоративна търговска банка, успоредно с която ДКК беше направила опит да я овладее през цесии за дългове.

Сред останалите нарушения на Караганева са посочени смени на членове на борда на ВМЗ и безмотивна промяна на обслужващата банка на компанията.

По информация на Свободна Европа служебната министърка на икономиката Даниела Везиева ще направи изявление по повод освобождаването на втората изпълнителна директорка на ДКК по-късно във вторник.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)