Рекорден брой мигранти са заловени на границата от началото на годината

Малко над 9000 бежанци са опитали да влязат нелегално в България, но са били арестувани

Рекордният брой мигранти е засечен от началото на годината до 1 юни и показва, че натискът на браздата е скочил цели 8 пъти спрямо миналата година, пише Монитор

Това заявиха от Гранична полиция пред „Телеграф“. Разследващите са засекли, че от около месец трафикантите са върнали и старата мода – бежанците да се прекарват в тайници на автобуси и камиони. Тарифата на човек, за да бъде прекаран нелегално през страната, е 1000 евро. „Прави ни силно впечатление, че докато през зимата идваха основно афганистанци, в момента напливът е от сирийци, което буди тревога. Основно са мъже в разцвета на силите си, които напират да ходят в Германия, Франция, Белгия и Швейцария“, обясниха и агенти от ДАНС, които работят по тази линия.

Напечено

Най-голям е напливът на бежанци на българо-турската граница. Според гранични полицаи на месец по около 1000 човека пробват да влязат тайно у нас, но ги хващат. Скокът при тях спрямо миналата година в този период е седем пъти. Драматично в момента е обаче положението на браздата ни с Гърция. „Там отчитаме, че натискът е скочил цели 14 пъти. Това са 3200 души, които са опитали да се промъкнат на наша територия“, коментираха от Гранична полиция. От МВР пък допълниха, че по разчети на ГДГП на изход от България са засечени около 800 нелегални бежанци. Те правели опити да напуснат пределите на държавата ни най-често през българо-сръбската граница.

Канали

Схемата, по която работят трафикантите в момента, е да разделят маршрута на бежанците на няколко части. При първата дадена криминална група вкарва мигрантите, след това друга ги поема и ги транспортира до София и околните села, а вече натам банди от по 2-3 каналджии ги взимат и карат към браздата със Сърбия. „Вече няма един канал от край до край. Всичко се разделя, има зони. Работят предимно по-сериозни кримминални групи, които се занимават паралелно и с наркотици. Има обаче и ОПГ-та от по три-четири лица, които също трафикират чужденци“, обясниха гранични полицаи. По оперативни данни каналджиите предпочитали основно да водят пеша групите бежанци. Те ги сваляли от тайниците преди границата, камионионът или рейсът преминавал през контрола и след това като минели поне няколко километра отново ги товарели. Имало обаче и такива, които директно влизали на ГКПП-та и опитвали да измамят граничарите. Преди броени дни именно в камион с тайник бяха изловени група бежанци. Тогава газ-анализатор показа, че в каросерията на камиона има повече въглероден диоксид, което в превод означава, че някой диша в задната част на камиона.

Изход

По оперативни данни извеждането на бежанците се правело основно с таксита. Характерното било, че се товарели на 3-4 коли, но карали през определено разстояние, за да не се набиват на очи, че са като керван, разказаха граничари. Ако бъдат спрени, шофьорите на жълтите коли обяснявали, че возят роми, а не бежанци. Голяма част от водачите редовно изоставяли на пътя автомобилите и тръгвали да бягат през глава.

Другата характерна черта на трафикантите е, че все по-често използват за самото придвижване в България фалшиви катафалки, линейки, дори бус за охрана. Както „Телеграф“ писа каналджиите купували бракувани микробуси, както и вехти линейки с отпаднала необходимост, слагали им по една боя, стягал ги монтьор и ги пускали в употреба. Цента се избивала само за един курс с мигранти. Граничари обясниха, че самите стикери, с които облепвали бусовете, за да имитират например линейка или инкасо, се купували абсолютно свободно по интернет.

Пускат ги пеша по магистрали, крият ги в изоставени поделения

Каналджии крият мигрантите основно в изоставени военни поделения и къщи в околностите на София. Оставят ги да преспят максимум две нощи, след което ги товарят за браздата със Сърбия, разказаха гранични полицаи. От селата най-предпочитани били Владо Тричков, Иваняне и т.н., като се гледали предимно вилни зони, в които нямало почти никой, както и безлюдни населени места. „Има обаче и такива бандити, които оставят групите от по 10-15 човека сами да се оправят. Пускат ги на магистралата, показват им посоката и ги лъжат, че след 1 час ходене пеша вече ще са в Сърбия. В района на Вакарел особено всяка седмица намираме бежанци. Хората не са агресивни, разказват къде искат да отидат и през какви премеждия са минали. Те дори не опитват да бягат, знаят, че няма смисъл и са измамени“, разказаха криминалисти. Друг номер на трафикантите бил да оставят мигранти в ромските махали и срещу стотина евро да преспиват там. Местното население обаче започнало да ги изнудва и вече почти не се предпочитал този вариант, сочат оперативните данни на ГДГП.

източник www.dunavmost.com


image0 (9K)