Ресторантьор получи пари от държавата заради COVID, след два дни НАП му ги взе

Абсурден случай от Велико Търново. Ресторантьор, кандидатствал за помощ от държавата, получи оборотни средства, които държавата си взе дни по-късно, без да го пита. Бизнесменът държи заведение пред крепостта Царевец и е пред фалит.

Димитър Даскалов е от 30 години в този бизнес. Видял е какво ли не, но подобен случай като този с пандемията от COVID-19 не е имал.

„За 14 месеца сме работили три. Зареждаш, после изхвърляш стоката, после пак зареждаш. Ще те отворят ли – няма ли”, коментира Даскалов.

Той кандидатства по мярката 80/20, т.е. държавата да го подпомогне с 20 процента от оборота му за същия период на миналата година.

„Накрая ни отпуснаха 3850 лв. За първи път в живота някой ми отпуска помощ. Така бях доволен – помощ за оборотни средства, за да си покрия разходи, защото тук работят фризери, за да не замръзне – топлим. Зарадвах се. Като отидох след два дена да ги взема, от НАП ги взели за неплатени осигуровки. С едната ръка ми ги дадоха, а с другата ги взеха”, обяснява собственикът.

Ресторантьорът има около 20 000 лева задължения за осигуровки, натрупани по време на пандемията, които би трябвало да са разсрочени. Бизнесменът попитал данъчната служителка, която го обслужва, защо са му прибрали цялата сума, а не 50 процента, както е била договорката.

На запитване на NOVA по казуса от НАП отговориха лаконично: „Стриктно спазваме закона”.

Публикувано със съгласието на Faktor.bg

 


image0 (9K)