Рецепти за красота и здраве със зехтин

Ако ви предстои купон или дори по-скромно събиране, може просто да изпиете една лъжица Extra Vergin. А може да се направи и коктейл от 1 суп. л. зехтин, 1 с.л. лимонов сок и 5 капки розмариново масло. Взема се на два пъти на гладно.

При мускулни болки
Обикновено масажно масло (150- 200 мл) се поставя на водна баня, като се добавят 100 г лайка (сушена) и 1 с. л. зехтин. Загрява се на бавен огън. Прецежда се. След изстиване са втрива в болните участъци.

За копринена кожа
За да остава кожата на тялото нежна и стегната, масажирайте я със зехтин, след което вземете вана. Може също така да смесите 400 г розов цвят с 1/2 литър зехтин. След като престои една седмица се прецежда и от нея се добавя във ваната по 3 супени лъжици.

При ревматизъм
Смесете зехтин с прашец от счукани дафинови листа. Получената смес поставете върху болното място и го завийте топло.

При схващания на мускулите на краката
Превържете болното място с тъкан, напоена със зехтин. Колкото можете по-често сменяйте компреса.

Маска за свежа кожа
За да не помръква цветът на лицето ви дълги години, правете си 1-2 пъти в седмицата маска със зехтин.
1 чаена лъжица глина се разтваря в чиста вода, а след това се смесва с 1 с.л. зехтин. Маската се измива след 15 мин с топла вода.

При уморени крака
Ако не усещате краката си от умора в края на тежък ден, опитайте се да подържите стъпалата си в гореща вода, а след това ги разтрийте със смес от зехтин и лимонов сок в съотношение 1:1.

Лекарство против бръчки
2 пъти в седмицата мажете лицето си със смес от зехтин и лимонов сок в равни части.

Натурално слабително средство
Изпийте сутринта 1 с.л зехтин на гладно. Може да го поемете по-лесно с чаша топла вода и няколко капки лимонов сок. Препоръчва се да полежите малко.

За блестящи коси
Вземете 1 жълтък, 2 с.л. лимонов сок, 1 с.л. зехтин и 6 литра бира. Всичко това разбийте добре. С получената смес измийте косите си.

За нежна кожа на ръцете и краката
Периодически втривайте в кожата смес от зехтин и груба готварска сол. Измивайте с вода. Ако поне веднъж в седмицата държите ръцете си за 30 мин. в стоплен зехтин, няма да се оплаквате от суха кожа. След такава вана на ръцете много лесно се прави маникюр.

Ако страдате от суха и чуплива коса, направете си смес от 70 г зехтин, 150 г ром и 5 г лавандулова есенция. Втрийте тази смес в кожата на главата и останете така цяла нощ. Сутринта измийте с топла вода.

При чупливи нокти
Всяка вечер правете вана на ръцете за 5-10 мин. След като изсушите ноктите си, обработете ги с йодосъдържаща спиртна настойка (в никакъв случай с йод!).

За по-здрави зъби
Най-простата рецепта – масажирайте венците си с пръст, натопен в зехтин, докато не ви омръзне.

Източник: margaritta.net


image0 (9K)