Решението за Шенген е унизително, смята Милен Велчев

Решението за Шенген е унизително, смята Милен Велчев

„Няма значение експертността или политическата обвързаност, стига да се ползва правителството с подкрепа. За проф. Габровски едва ли ще се намери някой, който да каже лоша дума, тъй като той се е доказал в своята област“, заяви бившият министър на финансите Милен Велчев в студиото на „Денят ON AIR“.

Според него всяко социологическо проучване ще покаже, че хората се интересуват най-вече от инфлацията, как тя влияе на доходите им и развитието на икономическа криза.

Още по темата

5 дек 2022 10:02

146

„Много е тъжно, ако наистина се случи това негативно развитие за влизане в Шенген. Още по-унизително би било, ако останем единствената страна, която не се допуска в Шенген, не че трябва да сме вързани за Румъния цял живот“, коментира гостът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му вътрешнополитическите противоречия също допринасят за негативния резултат, защото се създава впечатление, че партиите, които са в опозиция, се опитват да подлеят вода и да изкарат управляващите, че са сгрешили, отколкото да се постигне резултат като държава.

„Оптимист съм, че можем да се поздравим след година с влизане в Еврозоната, но това няма да се случи просто така, необходимо е обединение на тези политически сили. Ясно е, че има политически сили, които са против влизането в Еврозоната, но при нас се показа, че те са в доста ограничено малцинство. Оттук нататък е много важно правителството да си постави за приоритет влизането в Еврозоната и президентът да говори активно за този наш приоритет, а политическите сили, които показаха положителната си позиция, да не спират със своята политическа подкрепа по казуса“, посочи Велчев.

Той смята, че за всяко едно нещо могат да се намерят пари, но те ще са за сметка на друго. И е категоричен, че законът ясно е казал кой има право да решава за размера на минималната заплата и това е изпълнителната власт. С решение НС да нарушава вече действащ закон и да изземва правомощията на Министерския съвет, му се струва най-малкото нередно.

Гледайте целия разговор във видеото

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)