Здраве

РЗИ–Стара Загора с превантивни мерки за недопускане на морбили в областта

Регистрираните случаи на морбили в България до юни 2019 г. са 700 в единадесет области – София-област (251 случая), София-град (34 случая). Останалите засегнати области са Бургас, Велико Търново, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив и Русе, където са регистрирани единични случаи или епидемични взривове, съобщи д-р Златина Нанева, директор на РЗИ – Стара Загора.

Интензивното разпространение на морбили в държавите на ЕС/ЕИП продължава, като към месец май 2019 г. 19 държави членки съобщават информация за регистрирани случаи. С най-много от началото на 2019 г. са Румъния (1027, с 4 починали), Франция (852, с 1 починал), Литва (569), Италия (557) и Полша (554).

Продължават взривовете от морбили в съседни държави: Северна Македония (1081, с 3 починали) и Сърбия, с регистрирани 5790 случая с 15 починали.

В Европа най-много случаи на морбили са докладвани в Украйна – 45 147, със 17 починали, регистрирани само през първите 4 месеца на 2019 г.

Предстоящият летен туристически сезон и засиленият поток на туристи и сезонни работници от други държави, с регистрирани случаи на морбили, създават предпоставки лица, пристигнали в рамките на т.нар. инкубационен период (времето от заразяването на организма до появата на първите клинични признаци на заболяването), да заболеят по време на престоя си в страната, с което да допринесат за разпространение на заболяването в курортите и свързаното с това негативно влияние върху здравеопазването, икономиката, туризма, както и с нереализирани ползи поради загуба на работна сила и отлив на туристи от страната.

В област Стара Загора към 14.06.2019 г. не са регистрирани случаи на болни от морбили.

За предпазване на децата от морбили и други тежки ваксинопредотвратими инфекции и техните усложнения най-добрата защита е извършването на имунизация (имунизация на 13-месечна възраст и реимунизация на 12-годишна възраст).

При липса в имунизационния паспорт на детето данни за извършена имунизация срещу морбили, паротит и рубеола, родителите незабавно да се обърнат към личния лекар за ваксинация.

Препоръчително е извършването на серологично изследване за установяване наличието или липсата на защитен имунитет срещу морбили на лицата, имали контакт с морбили в друга държава, или пребивавали в държава с данни за разпространение на морбили.

Изследването може да се извърши в регистрирани медико-диагностични лаборатории.

При лицата, които са с липса на имунитет, е препоръчително да се направи една доза ваксина срещу морбили (комбинирана ваксина срещу морбили, паротит, рубеола).

Красимира Янкова

Share
Published by
Красимира Янкова

Recent Posts

Теменужка Петкова: Не сме готови да освободим цената на тока за бита

Нямаме данни колко са енергийно бедните...

24 минути ago

България и Турция продължават дебата по споразумението за „Боташ“

Около това се обединиха двама министри...

25 минути ago

Патрулка се блъсна във Велико Търново

Не са ясни причините...

30 минути ago

Приключи делото за попечителство на Бритни Спиъс

Двамата са постигнали споразумение...

33 минути ago

Светлана Каменова е европейска шампионка по бокс

  Страхотна Светлана Каменова стъпи на върха на Европа, научи ЗАРАТА от БФ Бокс.  …

52 минути ago

„Боташ“ е готова да преразгледа енергийното споразумение

Двамата министри се обединиха за съвместно сътрудничство...

един час ago
image0 (9K)