Робева в „Златните“: Не съжалявам, че съм извън спорта

В рубриката „Златните“ в ефира на „България сутрин“ по Bulgaria ON AIR ви срещаме с най-успешната ни треньорка по художествена гимнастика – Нешка Робева. Наричат я легенда, но тя не харесва това определение.

„Такива успехи не могат да се свързват само с един човек. Вярно е, аз бях лицето, но работехме един екип от специалисти. Имах подкрепата на моите колеги, на държавата и подкрепата на хората, които обичаха този спорт. С тази обич ни задължаваха да вървим напред и да не отстъпваме“, каза Нешка Робева пред Мария Константинова.

По думите ѝ пред хората тя е това, което медиите са поискали да покажат.

„До един момент съм била страхотната, треньорката, майката, но в следващия момент малко се поскарахме с държавата и се смениха нещата, дори ме определяха като садист. Но аз съм човек, изграден от времето, в което съм живяла, и от семейството ми“, допълни тя.

Под нейно ръководство „златните момичета“ имат 294 медала.

Попитана дали някога е правила крачка назад, тя отговори: „Опитах и това. И човек в определена ситуация тръгва да направи крачка назад и се сурва надолу. Не съм безкомпромисен човек, опитвала съм и съм правила много компромиси, но почти винаги краят не е добър“, подчерта тя.

Легендарната треньорка сподели, че не брои медалите.

„За мен винаги е било важно достижението, усилието да преодолееш умора, много често преодоляваш болка, травми. Чувстваш се ангажиран пред хората, които очакват от теб. За мен спортът се изражда. Когато спортсменството отмря, когато парите станаха цел, а в повечето случаи – единствена цел. Не съжалявам, че съм извън спорта, защото не мога да го правя такъв, какъвто е в момента“, категорична е Робева.

„В Токио през 1999 г. беше организиран провалът на нашия отбор, тогава подадох оставка. Така съм научена – да поемам отговорността. Хората не видяха какво се е случило, не се предаваше по телевизията. Лошото беше, че тогава ми забраниха изобщо да работя. Нямаше писмена забрана, но всички деца, с които аз работех, бяха елиминирани. Беше забранено на съдиите да ги съдийстват. И когато аз вече бях пред сключване на договор с Гърция, за да поема техния национален отбор, нещата се завъртяха“, разказа Нешка Робева.

Чрез Facebook тя все още поддържа връзка с нейните момичета, които са разпръснати по целия свят.

„Имаше момент, в който аз твърде строго подходих. През 1989 г. освободих цял отбор, ансамбъл, там и причините бяха доста грозни, политически. Създадох нов отбор, каквото и да се направи да го провалят – той стана световен шампион. Предишните момичета дълго време ми се сърдеха, бяха ги накарали да направят подписка срещу мен. И всички до една сега ми пишат, благодарят ми за това, което са. Голяма част от тях са треньори на национални отбори“, сподели още Робева.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)