Крими новини

Родители, пазете децата си! Педофили вилнеят в Мрежата

Двама педофили от Дупница са задържани през тази седмица. Това обяви комисар Явор Колев ръководител на отдел „Киберпресътъпления“ в ГДБОП.

[ad id=“225664″]

Единият от тях с фалшив фейсбук профил е примамил 13 момичета на възраст между 11 и 13 години. С няколко от тях е злоупотребявано сексуално. Профилът му е закрит, но при задържането в телефона му е открит нов профил с контакти на деца от всички краища на страната.

Явор Колев участва в обучение на родители за онлайн безопасност. Пред тях той призна, че празноти в законодателството пречат педофилите да се проследяват, след като изтърпят наказанията си.

[ad id=“263680″]

Комисарят даде пример със заловен и осъден през 2004 г. педофил. Той изтърпял наказанието си, а скоро случайно се разбрало, че държи детски парти-клуб.

В тази връзка той настоя за създаването на регистър на педофилите, защото по думите му те в момента излежават конкретна присъда лишаване от свобода и след като я излежат – органите на реда не знаят къде работят и какво правят.

[ad id=“236993″]

„В България няма регистър на осъдените за педофилия. В други държави, когато един такъв човек се премести, той информира съответните полицейски органи и се знае къде е и с какво се занимава. Няма достъп до деца, няма право да доближава деца, няма право да се занимава с деца“, обясни комисарят.

„Педофилът е един от нас, хора като вас, имат добро образование, добър начин на живот и обикновено се стремят да работят професия, която е свързана с деца”, съобщи началникът на отдел  „Киберпрестъпления“. Той обясни, че вече педофилите не са само т. нар. „просто гледащи”, а и производители на порнографско съдържание с деца. Затова и родителите трябва да вземат активна роля в процеса на дигитално ограмотяване.

[ad id=“236999″]

Колев предупреди, че педофилите обикновено са в детските платформи: „Това, че детето ви е в jivotno.com или в някаква друга игра, не значи, че там няма педофили. Напротив. Те са там. Педофилите няма да ги намерите в порносайтовете“. Затова Явор Колев съветва родителите да се интересуват какво правят децата им.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Recent Posts

Как по нова схема „ало“ измамници взеха пари от 93-годишна

Тя е разпитана от полицията, но вече месец няма развитие...

3 минути ago

Днес в „Наследство“: Сехер решава да избяга от имението заедно с Юсуф

Сехер отива в ареста и се нахвърля на Яман, че не признава пред полицията, че…

48 минути ago

Вход свободен в НВИМ на 6 май – Деня на храбростта

Посетителите ще видят отблизо съвременна полева кухня...

53 минути ago

„Ще ги изтласкаме“. Как новите ракети ATACMS могат да неутрализират руското надмощие в Крим

От 2014 г. Русия е похарчила милиарди за милитаризиране на Крим. От 2022 г. полуостровът…

56 минути ago

И контузен Дончич разпиля звездите на Клипърс

Сезонът на Маями приключи след загуба в Бостън...

един час ago
image0 (9K)