Росица Кирова: Българите определиха ГЕРБ да е опозиция

Дали времето ще бъде оползотворено по подходящ начин и дали ще се получи желаният ефект, зависи от начина, по който комуникират политическите партии в парламента. А комуникацията е лоша, подчерта зам.-председателят на НС Росица Кирова.

„Парламентът не е само управляващото мнозинство и управляващата коалиция.

Още по темата

2 фев 2022 12:29

267

30 яну 2022 10:39

93

Ако те не си дадат сметка, че са недостатъчно и трябва да се обърнат към всички останали политически субекти в парламента, това означава, че тези хора нямат достатъчната политическа зрялост да управляват държавата. Когато няколко пъти се опитваш да наложиш своята воля с ясното съзнание, че нямаш мнозинство, за да го направиш и напук на всички останали продължаваш да опитваш да налагаш своя дневен ред, отново с ясното съзнание, че той няма да мине през парламента, означава, че си политически незрял, означава, че си безотговорен. Защото, когато бяхме на пет можехме да си позволим да се разсърдим и да хвърлим играчката на пода, но в случая тази игра е много опасна и много тъжна“, обяви Кирова.

След това президентът ще има възможност да направи своите консултации и след разговори с всички политически формации ще прецени на кого да връчи третият мандат. Кирова се съгласи, че президентът не бърза с процедурите:

„Да, президентът не бърза с процедурите и дава време на НС, защото е воден от идеята, че това НС трябва да гласува един законодателен пакет, за да започне усвояването на средствата както Плана за устойчивост и развитие и да може държавата да функционира нормално във времето на служебен кабинет“, добави Кирова.

На въпрос дали ГЕРБ са готови на преговори с „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и БСП, Кирова каза, че, независимо какво се твърди, парламентарната група на ГЕРБ-СДС е доказала, че прави конструктивни предложения и може да подкрепя решения, които са добри за държавата.

„В рамките на този парламент не съм убедена, че можем да възстановим диалога, за да може парламентът да продължи да работи“, смята зам.-председателката на НС. На втори пореден избор българите отредиха на ГЕРБ мястото на опозиция, второто място. Ние дадохме възможност на тези, които са били избрани като първи да управляват. В тази връзка ние ще върнем мандата. поне това е разговаряно в рамките на нашата група, такава е и заявката на лидера на партията и не виждам нищо да се е променило“, обяви Кирова.

 Кирова изрази опасения, че е възможно и следващите избори да не произведат нищо различно, което би означавало още по-дълбока политическа криза. По думите ѝ обаче е редно да се даде възможност на българските граждани да заявят кой иска да ги управлява, а това става чрез избори. Сигналите от „Демократична България“ са разнопосочни и няколко дни след като е станало ясно, че няма да се изпълни първият мандат е започнало политическото говорене, заяви зам.-председателката на НС.
 

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)