Румен Петков подпука Каракачанов

Министър Красимир Каракачанов саботира възстановяването на военновъздушното училище в Долна Митрополия.

Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция в Плевен. „Първо, ние от ПП АБВ сме последователни в необходимостта от укрепване на Българската армия, от нейното превоъръжаване и от генералното преосмисляне на военнообразователната система на Република България. В това число и на първо място възстановяване на военновъздушното училище в Долна Митрополия. Аз самият съм вносител на закон, който беше приет, с който закон 2009 г. беше възстановено военновъздушното училище в Долна Митрополия. Един от първите законопроекти, който внесе Аню Ангелов беше да бъде наново закрито военновъздушното училище. Приветстваме усилията на министър-председателя за възстановяване на военновъздушното училище. Това е държавнически акт, който е в правилната посока на укрепвана на военновъздушните ни сили, на техния кадрови потенциал и на способностите им да гарантират въздушната сигурност на Република България. Моето убеждение e, че министър Каракачанов саботира тези усилия. Съботира усилията да бъде възстановено военновъздушното училище и привлекателността на военнообразователната система в Долна Митрополия. Давам ясен пример. Преди известно време беше проведена обществена поръчка за ремонт и възстановяване на самолетите, на които се обучават нашите курсанти L – 39. На тази обществена поръчка са се явили 2 компании, едната със съответните лицензии, за доставка на ново оборудване. Единият участник е компанията производител. Тя е чешка компания, разполага с всички лицензии както за производство, така и за доставка на резервни части. Втората компания не знам коя е – няма лиценз за нищо. Нито за резервни части, нито за инженерингов достъп до самолетите L-39“, изтъкна Петков, цитиран от пресцентъра на партията.

Той обърна внимание, че под ръководството на Каракачнаво е избрана втората компания. Лидерът на АБВ обясни, че миналата година в Долна Митрополия са кандидатствали по-малко курсанти, отколкото е общият прием. Петков определи това като катастрофа. „Няма нормални родители, които ще си пуснат децата на самолети с абсолютната неспособност и липса на каквито и да са гаранции за сигурността на самолетите и сигурността на летателните часове, които трябва да оттренира всеки един от курсантите“, посочи Петков.

Лидерът на АБВ подчерта, че иска ясен отговор какве е била процедурата, каква е обществената поръчка и защо е избран нелицензиран изпълнител. „От една страна това създава впечатление за саботаж от страна на министъра на отбраната във военновъздушното училище. От друга страна има ли корупционен натиск и защо е избрана фирма, която няма лицензии“, попита още Румен Петков. Според него освен всичко, това е пряк удар по плевенсикя регион, по перспективините за въстановяване на военновъзудшното училище и тук трябва да има отговор на най-високо ниво. „Министър-председателят е длъжен да проследи процедурата и да каже какво е неговото мнение“, посочи още Петков. Според него тази практика в Министерство на отбраната съсипва ВВС на Република България. „Предния път, ако не греша имаше прокурорска намеса. В случая ще говорим за последователност, както съм казвал друг път, каквото за Цецка, това и за Цецко. Каквото за Ники, това и за Краско. Това е тежък саботаж и удар върху ВВС. Това е едно от обясненията, далеч не изчерпва спектъра на причини за намаляване на броя на кандидат-курсанти“, допълни още Петков.

Той изтъкна, че Министерство на отбраната е длъжно публично да огласи каква е процедурата и посочи, че сигурно има определени моменти на секретност. „Министър-председателят лично трябва да види процедурата и защо министър Каракачанов я е организирал така. Ще се забавлявам много, защото тези които са спечелили нелицензираните няма да могат да извършат ремонта, поддръжката и ако е въпрос на корупционен натиск, ще трябва да се връща. Иначе бих препоръчал на министър Каракачанов да се концентрира главно върху паспортите“, посочи още Румен Петков.

„Цветан Антов е един от фаворитите в кметската надпревара в Плевен“ обяви лидерът на АБВ. Румен Петков изтъкна, че Антов е бил достатъчно последователен в цялостното си обществено поведение“, подчерта още Петков. Според него Цветан Антов е от малкото, които могат да обяснят присъствието си в Общинския съвет в Плевен. Петков коментира и номинацията на БСП за кандидат-кмет на Плевен в лицето на бившият областен управител Илиян Йончев. Той определи тази номинация като „оригинално решение“. Петков подчерта, че Илиян Йончев е бил областен управител с мандата на бившия лидер на ДПС Лютви Местан лично. „Г-н Йончев беше номинация на Местан, не на БСП. За кратко беше кандидат за член на РИК от ВМРО, но те го изтеглиха“, коментира още лидерът на АБВ. Според него тази „пъстрота респектира“. „Какво общо има това с БСП и нейните традиции е въпрос на БСП. В тази ситуация и поради тази въртеливост на тялото и главата му, той няма да стигне до балотажа“, прогнозира още лидерът на АБВ. По отношение на ГЕРБ Румен Петков посочи, че кандидатурата на настоящия областен управител Мирослав Петров е евентуална и е твърде рано да бъде коментирана. „Няма ясна и категорична позиция. Там не говорим за протиоречия“, каза Петков и посочи, че в ГЕРБ напрежението и скандалите са видими. Румен Петков обърна внимание, че когато е казал, че ГЕРБ мрази Плевен, никой от партията не го е опровергала. „Да накараш 100-годишния „Спартак“ – Плевен да играе на стадиона в Ловеч, това е перверзлък“, изтъкна той.

Повече по темaта коментира кандидатът на АБВ за кмет на Община Плевен и областен лидер на структурата Цветан Антов. „Във връзка със спорта тук слушам тематики за окаяното състояние на спортната база. Онзи ден на сесията на Общинския съвет в Плевен се внесе предложене от кмета за 30 хил. лв. допълнителни за футболния клуб. Една от причините, че се играят мачовете в Ловеч. Сега дали не са знаели или са знаели, или са очаквали, че ще им лицензират стадиона, ясно е, че Община Плевен няма това финансово състоаяние“, посочи Антов. По думите му всичко зависи от държавните ръководители „Ние лично сме ходили при премиера Борисов с г-н Петков да се задейства процедурата за застрояване на нова зала. Така се стекоха обстоятелствата, че стартирането на новата зала започна по мандата на Орешарски, с областен управител Илиян Йончев. Видяхте докъде я докараха като един музей като Долна Митрополия горе колопистата. В разговор с премиера той каза, че много се краде в Плевен и за това не иска да се отпуснат средства да се дострои залата“, посочи още Антов. „Смятам, че е редно и ако стана кмет на Плевен ще настоявам всекидневно към финансовия министър и премиера Борисов за отпускане на средства. Последно се отпуснаха 11 млн. за Кърджали за стадион. Къде ли не не се направиха зали и стадиони, а в Плевен спортната зала е в окаяно състояние. Всички говорим, че спортът е здраве и че трябва да се отделят средства, но трябва да има и условия за спортуване на децата най-вече“, подчерта още Антов. Той коментира лошото състояние на лекоатлетическата зала и зала „Спартак“. „Кой нормален родител ще си пусне децата в такава ситуация?“, каза той и отчете, че зимата там е студено. Цветан Антов се възползва от случая и поздрави един от най-великите спортисти и баскетболисти на България Атанас Голомеев, който е удостоен с приемане в Залата на славата на баскетбола на откриване на световното първенство в Пекин. Антов сподели, че имал удоволствие да играе с него и дори му е бил противник. „Имал съм честта да играе срещу него, в него заедно с един отбор не. Това за мен е голямо признание към него като личност, към българския баскетбол и към България. Той е вторият човек в историята след покойната Ваня Войнова, който попада в залата на славата“, отчете Антов.


image0 (9K)