Румен Петков: Премахването на съкратеното съдебно следствие няма да помогне на правораздаването

„Трябва оперативен контрол от страна на административните ръководители върху прокурорите и съдиите, които точат делата“, заяви председателят на АБВ

[ad id=“225664″]

Премахването на института на съкратеното съдебно следствие няма да способства на правораздаването. Това заяви на пресконференция във Варна председателят на АБВ Румен Петков по повод искането на„ Обединени патриоти“ за отпадане на т. нар. съкратено съдебно следствие за убийства, изнасилвания и други тежки престъпления след убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова в Русе, предаде Радио „Фокус“ – Варна.

„Премахването на института на съкратено следствие няма да реши въпроса. Въпросът е в оперативния контрол на административните ръководители. За определени протакания с години на дела няма никакво обяснение и докато продължава да не се вади пред обществото поименния състав на съдиите и прокурорите, които точат делата, няма да стигнем до никъде, но това не е въпрос на премахване на такъв тип институти“, заяви Румен Петков.

Според него ако съкратеното съдебно следствие бъде премахнато, силата на закона няма да се стовари върху извършителя на престъплението с цялата си сила.

[ad id=“263680″]

„Когато има самопризнания, съдействие на съответните институции, има и акт на държавата. Когато има стремеж за укривателство, когато има стремеж за несъдействие на държавата, има и съответните репресивни мерки от страна на държавата, но премахването на този институт няма да способства на правораздаването. Напротив, ще доведе определен тип хора с такъв манталитет до стремежа за укриване, за неразкриване и рязко ще се редуцират пълните самопризнания със стремеж да се съдейства на държавата срещу облекчена процедура“, подчерта Румен Петков.


image0 (9K)