Румен Петков: След Нова година КЕВР няма как да спре поскъпването на тока

В момента се прави една стъпка, която е откровено престъпление към енергийната сигурност в страната – обединяването на АЕЦ „Козлодуй“ с „Марица Изток – 2“, категоричен е лидерът на АБВ.

[ad id=“225664″]

„Сега КЕВР спря поскъпването на тока, но след Нова година няма да успее и това е най-голямото предизвикателство пред правителството в момента.“ Това каза председателят на АБВ Румен Петков в по Дарик.

„Най-важната тема в България в момента са енергийните въпроси. И един от тях, който бяга от вниманието на управляващите, е съсипията в енергетиката. Ценообразуването е нещо, на което не малка част от българските граждани няма да издържат. И с тази тема се спекулира – хвърля се вина и върху КЕВР, и във всички посоки. В момента се прави една стъпка, която е откровено престъпление към енергийната сигурност в страната – обединяването на АЕЦ „Козлодуй“ с „Марица Изток – 2“. Без да се коментира, че в последните 5 години цената на вредните емисии от 5 евро отиде на 20 евро“, коментира още Петков и посочи, че тези неща някой трябва да ги плати.

[ad id=“263680″]

„И като бягат от тази тема и управляващи, и опозиция, всъщност бягат от решението да се гарантира бита и да се предприемат действията, които да отговарят на българската икономика. А това е проблем. Защото сега КЕВР спря поскъпването на тока, но след Нова година няма да успее да го спре. И смятам, че най-голямото предизвикателство, пред което е изправено правителството в момента, е това. Но от тази тема бягат всички в парламента, защото са съучастници в една или друга степен. Няма обяснение и защо БСП не коментира обединяването на тези две генерално различни едно от друго дружества“, подчерта Петков.

Той посочи, че АБВ отдавна е предупреждавала, че нещата ще се докарат до там да купуваме руски газ от Турция.

„Тогава всякакви дейци обясняваха, че „Турски поток“ няма да се случи и ние ще купуваме газ от друго място. Т.е., в енергетиката имаме една серия от въпроси, които са страшно важни“, каза още Петков.

Лидерът на АБВ изтъкна, че другата важна тема сега е здравеопазването.

[ad id=“236993″]

„Това е първият министър на здравеопазването на 1990 г. у нас, който слага на масата два варианта за реформи и е готов да чуе трети. И е готов да има дискусия. Ние от АБВ подкрепяме тази дискусия и имаме експерти, които са много добре подготвени за нея“, коментира Петков. Той обясни, че и в двата варианта имат един проблем, който е тежък.

„В тях водещо е финансовото състояние, а водещ трябва да е човекът. Затова говорих с министър Ананиев и ние ще предложим нашата визия със стремежа да бъдем полезни в една дискусия, в която всички трябва да сме дейни участници, ако искаме да постигнем нещо добро“, каза още той.


image0 (9K)