Румен Радев: В Катовице категорично ще защитим българския въгледобив и ТЕЦ-овете

„От Министерски съвет ми изпратиха предложение за изказване на форума в Катовице, но сме разработили друго, с много по-категорична национална позиция.“ Това каза президентът Румен Радев в началото на срещата си с представители на синдикатите на миньорите, „Фокус“.

Радев обясни, че има координация с Министерски съвет относно позицията, която ще изкаже на форума в Катовице.

„Благодаря на Министерски съвет, че ми предложиха и изказване на английски език, което да прочета от трибуната на този висок форум, но аз имам малко по-различно мнение. Считам, че това изказване е добро, но освен подкрепа за решенията от Парижкото споразумение, не виждам категорична позиция. Затова сме разработили друг вариант на моето изказване, с една много по-категорична национална позиция и съм го изпратил за съгласуване в Министерски съвет“, заяви президентът.

Той посочи, че ще даде на синдикатите и двата варианта.

„И който изберете, съм готов да заявя него от позицията на този висок форум. И смятам, че въпросът е достатъчно сериозен и важен за страната от стратегическа гледна точка. Той изисква ясна визия, стратегия от дългосрочен хоризонт и честност от страна на управляващите по отношение на целия бранш. Иска ясен ангажимент и за развитие на въгледобива, и на нашите ТЕЦ-ове, и на начина за разпределяне на студения резерв. И за бъдещето по какъв начин може да стане преструктурирането на сектора“, каза още Радев.

Отговорих на президента на Австрия, че не се присъединявам към неговата декларация да се прекрати добивът на твърди изкопаеми, каза още Радев.

„Винаги съм отворен за диалог и смятам, че той е изключително важен, защото това е един стратегически отрасъл за България. Благодаря и за инициативата на синдикатите за срещата. Но искам да внеса само няколко уточнения – президентът не формира стратегията и визията за този сектор, това е ангажимент на Министерския съвет. Но, разбира се, това не означава, че президентът няма отношение и моето отношение го излагам в съответни документи, форуми и декларации“, заяви Радев.

Той посочи, че президентът ще представлява България на форума в Катовице, защото поканата е отправена към него. „Освен това президентът на Австрия изпрати декларация до всички държавни глави от ЕС с призив да се прекрати добивът на твърди изкопаеми. И този призив ще бъде отправен по време на форума в Катовице. Аз съм отговорил на неговата декларация, че не се присъединявам към нея и съм изложил съответните мотиви. Мога да кажа и че моята позиция по въпроса е ясна още от началото на моя мандат и с позициите и действията на служебното правителство. Ясно я заявих и на пресконференцията с президента на Полша“, заяви държавният глава.


image0 (9K)