Новата политическа ситуация не се дължи толкова на резултатите от тези избори, а на странното решение на премиера да подаде оставка. Може би на смесване на президентската институция с едни парламентарни избори, а може и да е плод на чиста емоция. Това заяви в интервю пред БНР, цитирано от Канал 3, новоизбраният президент ген. Румен Радев.
Той коментира, че за да съставят кабинет в рамките на настоящия парламент, малките партии, например, трябва да имат широка подкрепа. Да не бързаме, ще бъде много трудно съставяне на правителство на малцинството, ако я няма тази парламентарна подкрепа на мнозинството. Шансовете ако това не стане, отиват към предсрочни избори. Ако говорим за програмен кабинет, би трябвало да се обединим около идейни цели, които към момента не виждам, добави Радев.

Служебният кабинет трябва да се направи от Плевнелиев

В момента президентската институция е тази, която гарантира сигурност и тя се дължи на принципната позиция на президента Плевнелиев, който изхожда в своите действия строго от конституцията. Изрично негово е правото и задължението да състави служебен кабинет. Размиването на отговорностите не е най-доброто решение. Ние имаме много добър диалог с Плевнелиев, става въпрос за отговорност, подчерта Радев.

За референдума

Според Радев референдумът е наказал високомерието на политиците. „Те не очакваха, че това ще им се случи, че хората искат в НС да влизат личности със свое лице, с ясни позиции, а не фиктивни играчи зад паравана на партийните листи. Ако питате мен аз съм твърд привърженик на мажоритарния вот, но той крие много особености, а те не бяха разяснени достатъчно в периода преди референдума. Мажоритарният вот в момента крие рискове по начина, по който се предлага. Рискуваме хората, които ще гласуват, например за по-малките партии, да не получат никакво представителство в парламента. Ето за това говоря за това изкривяване на вота. Когато говорим за мажоритарен избор, дадох пример с Франция, там вотът е мажоритарен, но Франция е президентска република. Мажоритарната система трябва да бъде въведена в България разумно. Немската избирателна система е добра практика, тя е смесена. Трябва да има някакъв пропорционален вот в нашата избирателна система.

Проблемът не е само в Изборния кодекс, големият проблем ще дойде в районирането на страната. Обсъждаме тези въпроси, става дума за изборната география. Въпросът е партиите да постигнат консенсус, защото те в парламента трябва да одобрят това райониране и тук ще се сблъскат коренно различните интереси на партиите. Затова не съм сигурен дали настоящият парламент ако минем на варианта предсрочни избори, дали той ще е в състояние физически да роди един добър Изборен кодекс с едно рационално райониране на страната, отчитайки и гражданите извън страната”, каза Радев.

Моето желание е да посетя националната антикорупционна дирекция, да се запозная на място с хората. Всички знаем, че това е трудна дейност – борбата с корупцията и тук хората са решаващи. Трябва да видим добрите практики в Европа, където индексът на възприемане на корупцията е значително по-нисък – скандинавските държави, Германия, например. Не можем да пренесем един модел, обаче, например румънският и да кажем, че той ще работи перфектно в България. Трябва да въведем такива принципи, които да ни гарантират ефективна борба с корупцията, отбеляза Румен Радев.

Във връзка със съдебната реформа, той подчерта, че президентът не е човекът, който извършва съдебната реформа, но той е важен със своята ясна позиция. „Искам да изляза с ясна позиция по този въпрос. Ще направя срещи, консултации с прокуратурата, и с парламента, и с представителите на държави, които ще поканя, които водят ефективна борба с корупцията, за да видим какво не ни достига у нас, за да бъде по-ефективна борбата с корупцията, обясни Радев.

За отношенията с Русия

За отношенията между България и Русия, Радев каза, че това, което се пише по негов адрес е некомпетентна журналистика. „Но тя идва от България, защото определени кръгове се опитаха в хода на предизборната кампания да окупират членството на България в ЕС и НАТО единствено за тях, а всички други не са за тази политика, така звучеше и това е крайно некоректно. И тези, които насадиха някакви настроения срещу мен, трябва да се базират на моите открити публични тези по време на моята кампания”, заяви Радев, като подчерта, че хората, насадили настроения срещу него са явно същите кръгове, които провалиха кандидатурата на Ирина Бокова за ООН.

„България е пълноправен член на ЕС и НАТО. Трябва да търсим по-голямо доверие и повишаване на диалога с Русия, и намаляване на напрежението с Русия. Растящите заплахи от тероризъм и ислямски фундаментализъм може да бъдат решени само при взаимодействие с Русия, няма друг начин. Някой вярва ли, че конфликтът в Сирия може да се реши, ако Русия, САЩ и ЕС не намерят общо решение. Пътят на конфронтацията не води до решение, той не е решение, категоричен е Радев.

Екипът в президентството

На въпрос какво първо ще направи, когато влезе в президентските покои, Радев отговори, че много важен за него е екипът. „Той трябва да е от хора професионалисти, които да работят безкористно за България. Това е задължително. Да си добър професионалист за такава дейност не е достатъчно, трябва да изхождаш от интересите на родината и това ще бъде моят критерий. Ще ги търся тези хора във всякакви сфери. Президентът трябва да има един поглед върху цялостния живот в страната, външната политика също прерогатив на президента по конституция. Много е важно да има много добра ориентация и позиция по външно политическите въпроси, ще разчитам на експерти”, обясни Радев.

Няма да деля българските граждани на леви, десни, сини или червени. Това е много важно. Ако искаме да имаме ефективно работеща президентска администрация, това трябва да бъде последният критерий. Имам опит в работа с хора. Ако до момента съм бил успешен командир на различни нива, това е, защото съм успявал да изградя добър екип и да имам ползотворна работа с този екип, каза още Радев.

Обстановката в страната е много динамична, трудно предсказуема. Сигурността е приоритет във всичките й измерения. Демографската катастрофа е изключително тежък проблем, външната политика също е приоритет. На дневен ред ще бъде, ако стигнем до предсрочни избори, служебният кабинет. Това е много важно, както и организирането, подготовката и провеждането на едни честни избори, това ще бъде наистина сериозна задача, допълни още Румен Радев.

Президентът има достатъчно правомощия. Друг е въпросът как ги уплътнява. Ако стои ясно на мястото си и работи за интересите на българите, те са достатъчни, смята Радев. Моята цел е по най-добрия начин да упражнявам правомощията, които ми дава конституцията, заяви още той.

Радев подчерта, че в момента не са на дневен ред промените в конституцията. В момента най-важното е изработване на нов Избирателен кодекс. Ако се окаже , че с този нов ИК парламентът не работи добре, тогава може да мислим за нова конституция, уточни Радев.

Интересът в медиите е обясним, поради липсата на първа дама дълго време. Но манипулациите са грозни. Хората в България ясно виждат кое е жълтото и кое е сериозното, коментира Радев медийния интерес към първата дама.