Румен Радев: Ще свикам КСНС за пандемията, но при при ясни позиции

Очаквам конструктивни и ясни позиции от партиите, за да има какво да обсъждаме. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на въпрос за предложението да бъде свикано заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) по повод пандемията от ковид и мерките в нашата страна. Държавният глава коментира този въпрос пред български журналисти в Брюксел, където участва в двудневното заседание на Европейския съвет.

Президентът посочи, че би свикал среща, но при ясни позиции. Не виждам болшинството от партиите с ясни позиции. Част от тях са заети да организират протести, други – да подкрепят тайно и да разпалват протестите, други просто не казват нищо, заяви президентът по повод въведените ограничения, свързани с пандемията. Всички са изплашени от това, което става, но никой не иска да вземе отношение какво да се прави в тази криза и да излезе с ясна позиция, добави той.

Много от партиите в момента броят гласове – ще вземат ли, или ще загубят гласове, ако обявят ясна позиция. Не броят хора, които се заразяват, не броят с колко лекари и медицински сестри разполагаме, не броят колко хора всеки ден умират.

Призовавам за съзнателност, за разбиране на това, което прави правителството. Да, подлежи на критика в някои аспекти – за начина на въвеждане на тези мерки. Трябва да направим всичко възможно да не допуснем пик, който да взриви здравеопазването, да докара до пълно изтощение нашите лекари, висока степен на заболеваемост и на починали хора. Не трябва да го допускаме, призова държавният глава.

Той отбеляза, че отдавна има ваксини, всеки ден хората са били призовавани да се ваксинират. Президентът даде пример с Белгия, където с над 80 на сто ваксинирани пълнолетни граждани всичко е отворено. Призовава се за ваксиниране, но трябва да има ясното разбиране какви могат да бъдат последствията от пандемията, заяви Радев. Той определи като изключително тревожна обстановката с епидемията в Румъния. (БТА)
 

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)