Румънското правителство оттегля постановлението, което предизвика масови протести

Правителството в Румъния ще оттегли спорното постановление, с което се декриминализират някои корупционни престъпления. Това съобщи министър-председателят Сорин Гриндяну. Постановлението бе прието във вторник вечерта от правителството без консултация с парламента.

„Утре правителството ще проведе заседание за отмяна на указа“, съобщи премиерът на извънредна пресконференция. „Не искам Румъния да бъде разделена. Не може да бъде разделена на две“, допълни Гриндеану.

Премиерът обяви, че възнамерява да започне обществени консултации по провеждане на правосъдна реформа, включително по премахване на спорния праг за нарушения в размер на 200 000 леи (44 000 евро). Малко преди изявлението на Гриндяну новината за изтегляне на спорното постановление потвърди лидерът на партия АЛДЕ Калин Попеску-Таричану – по-малкият коалиционен партньор на управляващите социалдемократи, съобщава БНТ.

Пета поредна нощ беляза румънската столица Букурещ и други големи градове в страната с масови протести, след като скандалният нормативен акт предизвика вълна от протести.

Президентът Клаус Йоханис заяви, че на неофициалната среща на ЕС в Малта днес е разговарял с почти всички европейски лидери и те са разтревожени от ситуацията в Румъния.


image0 (9K)