Румънци се изкъпаха в Рилските езера, обиждаха служител на парка

Ново нарушение на правилата в Национален парк „Рила“. Туристи са се изкъпали в едно от Седемте рилски езера. Нарушението е заснето от служител на парка, но до момента наказания за деянието няма.

По време на дежурството си Стефан Кирилов вижда как туристи влизат в едно от езерата и ги предупреждава, че са в нарушение.

В отговор на забележката си той получава арогантно поведение – румънските туристи отказват да му предоставят своите документи за самоличност и напускат територията на парка. Те все още не са установени, тъй като е нямало полиция на мястото.

„До момента нямаме официална информация, очакваме до дни да получим такава. При необходимост ще се търси съдействие от Министерството на външните работи“, коментира той.

Глобите за туристи, които влизат в езерата, са от 500 до 5000 лв.

„Води до свличане на земни маси, след което навлизане на почвени частици в езерата, а също така и внасяне на допълнителна органика, която повлиява на растителността да се развива, заради което езерата се заблатяват“, поясни той.

Служителите от „Паркова охрана“ разказват, че масово туристите прекрачват забраните. През 2019 екипът на популярния британски пътешественик и експерт по оцеляване Беър Грилс бе глобен, след като се оказа, че при заснемането на филм в Рила са палели огън, ловували са жаби и са плували в езерата.

През 2018 година група мъже играха хоро в едно от езерата заради снимки на филм. Експерти са категорични – всяко едно навлизане във водите на езерата има негативно влияние за целостта им.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR
 

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)