Русия блокира сайтове, свързани с Навални и други лидери на опозицията

Руският медиен регулатор „Роскомнадзор“ блокира достъпа до уебсайта на опозиционера Алексей Навални. От екипа му съобщиха, че действията на властите идват след искане на Главната прокуратура, което беше потвърдено и от сайта на медийния регулатор.

От „Роскомнадзор“ оправдаха действията си, тъй като според тях на сайта са били помествани „призиви за масови безредици, екстремистки прояви и провеждането на масови събития в разрез с наложените регулации“.

По информация на екипна на Навални освен блокирането на основния сайт www.navalny.com, могат да бъдат блокирани още и сайтът, посветен на „умното гласуване“, който беше създаден за изборите през септември.

В същото време бяха блокирани още и сайтове на други опозиционни фигури, близки до Навални като Леонид Волков и Любов Собол.

„Блокирането на ресурсите ни е свидетелство за съществуващата държавна цензура. Вместо да се бори с корупцията, държавата се бори с тези, които правят анти-корупционни разследвания“, написаха от екипа на Навални.

След данните за отслабващата подкрепа за управляващата партия на Владимир Путин Единна Русия, властите започнаха активни действия срещу представителите на опозицията.

В началото на юни Московският градски съд определи за „екстремистки“ всички организации, които са свързани с Навални.

Фондът на Навални от години разкрива корупция по високите етажи на власта. Мрежата от политически офиси наложи т. нар. „умно гласуване“, което организира подкрепа за кандидатите, които имат шанс да победят кандидатите на „Единна Русия“.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. .


image0 (9K)