Русия гони западни дипломати за участие в „незаконни акции“, подкрепящи Навални

Русия обяви за персона нон грата шведски, полски и германски дипломати, участвали в „незаконните акции в Москва и Санкт Петербург на 23 януари“, които се проведоха в защита на Алексей Навални. Дипломатите са привикани в руското външно министерство в петък, където им е представен протест, предава ТАСС, цитирана от Агенция „Фокус“.

„В съответствие с Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 18 април 1961 г. дипломатите, участвали в незаконни действия, са обявени за персона нон грата. Наредено им е да напуснат територията на Руската федерация в близко бъдеще“, се казва в изявлението на Министерството.

„Руската страна очаква в бъдеще дипломатическите мисии на Кралство Швеция, Република Полша и Федерална република Германия и техният персонал да спазват стриктно нормите на международното право“, предупреждават от дипломатическото ведомство.

От руското МВнР поясняват, че е установено участието в незаконни акции на служители на консулствата на Швеция и Полша в Санкт Петербург, както и служител на германското посолство в Москва. „Беше подчертано, че подобни действия от тяхна страна са неприемливи и не отговарят на техния дипломатически статут“, заключи министерството.

По-рано официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че външният министър Сергей Лавров на разговорите във вторник с шведския си колега Ан Линде й е казал за участието на служител на шведската дипломатическа мисия в некоординиран протест в Русия. Захарова посочи още, че Москва ще реагира на всеки случай на намеса във вътрешните си работи от чуждестранни дипломати в Руската федерация във връзка със ситуацията с Алексей Навални.

Европейският съюз призова Русия да преразгледа решението, се посочва в изявление, публикувано в петък от представителя на външната служба на ЕС Петер Стано, който в момента е с върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в Москва.

„Върховният представител изразява солидарността на ЕС с тези държави-членки. Това решение трябва да бъде преразгледано“, заяви Стано.

ЕС осъди експулсирането на дипломати от три европейски държави от Русия.

Стано също потвърди, че Борел е бил информиран за това решение от руската страна в петък по време на разговори в Москва с руския външен министър Сергей Лавров.

„Върховният представител категорично осъжда това решение и отхвърля всички обвинения за участие в демонстрациите“, каза той.

По-рано темата за ефективната присъда на Алексей Навални и протестите в негова подкрепа беше обсъдена на среща в Москва между руския министър на външните работи Сергей Лавров и върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Борел заяви, че е настоял пред Лавров за освобождаването на опозиционера и за започването на разследване на опита за отравяне. В същото време той каза, че засега нито една държава от Европейския съюз не е предложила въвеждането на санкции срещу Русия заради случая Навални.

Лавров заяви на свой ред, че Русия е свикнала с нелегитимните европейски санкции и на този етап смята Евросъюза за ненадежден пратньор.

Eвропа разкритикува експулсирането

Експулсирането на европейски дипломати е неоправдано и е още по-голямо отдалечаване от върховенството на закона в Русия, реагира германският канцлер Ангела Меркел.

Френският президент Еманюел Макрон също реагира остро и осъди целият случай Навални – от ареста му, до опита за отравяне до експулсирането на дипломати.

Решението на Русия за експулсиране на шведски дипломат е напълно необоснована, реагира Швеция и опроверга твърдението, че шведския дипломат е участвал в непозволена демонстрация в подкрепа на Навални.

Полското външно министерство привика за обяснения посланика на Русия във Варшава.

Протестиращите в Русия заявиха, че няма да правят мащабни протести в идните седмици

Организаторите на акциите в Русия в подкрепа на Алексей Навални заявиха, че през следващите няколко седмици няма да има нови мащабни протести. Те ще бъдат подновени през пролетта, заяви Леонид Волков, ръководител на регионалната мрежа на Фонда за борба с корупцията. При протестите в Русия в края на миналия и началото на този месец бяха арестувани общо около 10 000 души – рекорд за последните години.


image0 (9K)