Русия гони 14 български дипломати

Русия гони 14 български дипломати като ответна мярка, съобщиха световните агенции в петък. Тя идва, след като в края на юни правителството на Кирил Петков обяви за персона нон грата 70 служители на руските дипломатически мисии в България.

Външното министерство на Русия е връчило на българския посланик в Москва Атанас Кръстин нота, с която обявява за персона нон грата 14 служители в посолството и консулските служби на България в Русия. Това предаде БТА, позовавайки се на ТАСС.

Москва смята, че изгонването от България на руски дипломати „нанася съществена вреда на традиционните връзки“ между двете страни и говори за „по-нататъшна деградация на колективния Запад, готов да пожертва интересите на партньорите си, само и само да навреди на Русия“, се казва в съобщение, разпространено от руското външно министерство.

В него се посочва още, че „неприятелските стъпки на София по отношение на Москва нямат нищо общо с националните интереси на България и нейния народ“.

Решението за изгонването на 70 сътрудници на руските дипломатически представителства от България беше обявено на 28 юни. Тогава Кирил Петков каза, че те са „работили срещу интересите на България“ и са „работили директно за чужди служби и дипломатическата им роля е била само прикритие“.

Министерството на външните работи посочи още, че те са осъществявали „дейност, окачествявана от съответните институции като заплаха за националната сигурност“.

Решението предизвика напрежение в доскорошната управляваща коалиция, а посланичката на Русия Елеонора Митрофанова заплаши, че ще повдигне въпроса за скъсване на дипломатическите отношения в Москва, ако София не ревизира решението си. Посолството обаче продължи да работи и след изтичането на нейния ултиматум.

Миналата седмица Митрофанова обаче каза, че Русия вече не разглежда варианта да скъса дипломатически отношения с България. В интервю за ТАСС тя изрази надежда, че след предстоящите през есента предсрочни парламентарни избори България ще им „по-прагматично правителство“.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. . Бъди оригинален! Интересни подаръци за скъпи хора! КУПИ СЕГА! https://kupi-sega.bg/


image0 (9K)