Русия изгони 20 чешки дипломати в отговор на санкции на Прага заради взривяване на военен склад

На снимката: руският външен министър Сергей Лавров

Русия изгони 20 чешки дипломати като ответна мярка на санкциите на Прага, наложени заради предполагаемо руско участие във взривяване на военен склад, съобщиха световните агенции.

По-рано Чехия изгони 18 руски дипломати, които обвини, че са свързани с агенти на руското военно разузнаване, които през 2014 г. са извършили взривовете на чешка територия.

Взривовете са станали във военен склад във Врбетице и са довели до смъртта на двама души. Първият взрив е извършен на 16 октомври 2014 г., когато избухват 50 тона складирани муниции. Два месеца по-късно на същото място са взривени други 13 тона.

Мунициите и оръжията, които са унищожени, са били предназначени за Украйна, съобщи в неделя чешко разследващо издание. Взривовете стават през есента на 2014, а през пролетта на същата година вече са започнали сраженията между подкрепяните от Русия сепаратисти в източната част на Украйна и украинската армия.

Според изданието Респект сделката за взривените муниции е била на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев.

Това беше косвено потвърдено от изпълняващия длъжността на министър на външните работи на Чехия Ян Хамачек. В интервю за чешка телевизия в неделя той каза: „Без да навлизам в детайли, мога да потвърдя, че е в ход международно сътрудничество по този въпрос, в това число и сътрудничество с България“.

Чешките власти казаха, че имат „обосновано предположение“, че в акцията са участвали офицери от руското военно разузнаване ГРУ, отряд 29155. Няколко международни разследвания разкриха, че същият отряд стои зад опита за убийство на българския бизнесмен Емилиян Гебрев и бившия руски агент Сергей Скрипал. В края на август 2020 г. България спря разследването заради невъзможност да открие руснаците.

Руското външно министерство нарече санкциите на Чехия „неприятелски акт, насочен срещу персонала на руската дипломатическа мисия в Прага“. На санкционираните от Москва 20 чешки дипломати са дадени 24 часа да напуснат руската територия.

По-рано Русия окачестви обвиненията на Прага като абсурдни и като знак за това, че Чехия е под “американско влияние”.

Ответните мерки на Русия идват на фона на предстоящата на 19 април среща на министрите на външните работи на Европейския съюз, които ще обсъдят евентуалното руско участие в експлозиите в Чехия.

По-рано НАТО и отделни правителства подкрепиха решението на Чехия да изгони руски дипломати.

„Ние подкрепяме нашия съюзник от НАТО Чехия в борбата и разследването на злонамерените действия на Русия на [чешка] територия“, каза източник от НАТО в писмен отговор до Радио Свободна Европа. „Това е проява на модела на опасно поведение, следван от Русия“.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)