Русия нанeсе нова вълна от удари с дронове, след заповедта за арест на Путин от Международния наказателен съд

Русия нанeсе нова вълна от удари с дронове, след заповедта за арест на Путин от Международния наказателен съд

Русия нанесе удари с безпилотни самолети и с ракети в няколко района на страната през нощта срещу събота. Това става часове след като Международният наказателен съд (МНС) обяви, че е издал заповед за арест на руския президент Владимир Путин за предполагаеми военни престъпления.

Русия изстреля 16 ударни дрона камикадзе рано на 18 март. Украинската армия съобщи, че 11 от тях са били свалени от украинските системи за противовъздушна отбрана „в централните, западните и източните райони“. Сред районите, които са били обект на нападение са столицата Киев и западната Лвовска област.

Ръководителят на военната администрация на Киев Серхий Попко съобщи, че украинската противовъздушна отбрана е свалила всички дронове, насочени към украинската столица. Губернаторът на Лвовска област Максим Козицки съобщи, че шест дрона са били насочени към тази област и че три са били свалени.

В югоизточната част на Днепропетровска област един дрон е ударил обект, описан като „критично инфраструктурно съоръжение, което е предизвикало пожар.

Руски ракети удариха жилищен район през нощта в град Запорожие, регионална столица на частично окупираната едноименна област.
Според украинските военновъздушни сили нападенията са извършени от източния бряг на Азовско море и руската Брянска област, която граничи с Украйна.

На 18 март украинските военни съобщиха също, че през предходните 24 часа руските сили са нанесли 34 въздушни удара, един ракетен удар и 57 изстрела със зенитни оръжия.

Продължава настъплението към Бахмут

Според украинското изявление Русия продължава да съсредоточава усилията си върху настъпателни операции в индустриалния изток на Украйна, като фокусира атаките си върху Лиман, Бахмут, Авдийевка, Марийка и Шахтарск в източната част на Донецка област на Украйна.

На 17 март Международният наказателен съд съобщи, че е издал заповед за арест на Путин за военни престъпления, обвинявайки го в лична отговорност за отвличането на деца от Украйна, заедно с руския комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова.

Джо Байдън подкрепи издаването на заповедта

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че ходът на МНС е „оправдан“, като заяви пред репортери във Вашингтон, че Путин „очевидно е извършил военни престъпления“.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия намира въпросите, повдигнати от МНС, за „възмутителни и неприемливи“ и отбеляза, че Русия, както и много други държави, не признава юрисдикцията на МНС.

Зеленски нарече заповедта историческо решение

В Украйна президентът Володимир Зеленски нарече това „историческо решение, от което ще започне историческа отговорност“.

Депортирането на украинските деца „означава незаконно прехвърляне на хиляди наши деца на територията на терористична държава“, заяви Зеленски и добави, че това не би могло да се случи без заповед на Путин.

„Разделянето на децата от семействата им, лишаването им от всякаква възможност да контактуват с роднините си, укриването на децата на територията на Русия, разпръскването им в отдалечени региони – всичко това е очевидна държавна политика на Русия, държавни решения и държавно зло, което започва именно с първия чиновник на тази държава“, каза Зеленски в нощното си обръщение към нацията.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)