Русия настоя България да преустанови вандализма срещу съветските паметници

Русия настоява България да пресече проявите на вандализъм срещу паметници на съветски войници. Това натърти говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки оскверняването на паметника на съветската армия в София в нощта на 31 октомври, съобщава ТАСС.

„Убедени сме, че подобни престъпни действия никога няма да получат съчувствие и разбиране сред широките слоеве на българския народ„, изтъкна Захарова, като добави: „Настояваме ръководството на България най-накрая да направи всичко необходимо за недопускането занапред на прояви на гавра с паметта на съветските войници, които са дали живота си за спасяването на европейския континент от нацизма.“

[ad id=“225664″]

По думите ѝ, този път „вандалите надминаха себе си – те изписаха на паметника лозунги с открит антисемитски характер“. Захарова подчертава още, че този акт бил „особено циничен в светлината на обстоятелството, че по време на Втората световна война нашите войници успяха да предотвратят депортирането на евреите от България и по този начин да спасят около 50 хил. души от сигурна смърт“.

Захарова посочва също така, че „хората, които оскверниха паметника, нямат представа от собствената си история“.

Изказването на представителя на външното министерство на Русия озадачава със свободното боравене с историческите факти и обстоятелства, тъй като не е известно съветската армия да има каквато и да е роля при спасяването на българските евреи, което се случва през март 1943 г., докато съветската армия навлиза у нас на 5 септември 1944 г., т. е. около година и половина по-късно.


image0 (9K)