Русия планира най-голямата война в Европа след 1945, каза Борис Джонсън

Доказателствата сочат, че Русия планира „най-голямата война в Европа от 1945 г. насам“ като мащаб, каза премиерът на Великобритания Борис Джонсън в интервю за Би Би Си.

„Всички признаци сочат, че планът в известен смисъл вече е задействан“, допълни той.

По думи на Джонсън президентът на САЩ Джо Байдън е споделил със западни лидери данни от американско разузнаване, според които руските сили планират да влязат от изток през Донбас, но и да стигнат чак до столицата Киев. В петък Байдън каза, че е сигурен, че Русия планира да нападне Украйна.

Министър-председателят на Великобритания каза в неделя, че руската инвазия е неизбежна според доказателствата.

Джонсън е в Мюнхен, където западните лидери се събраха за провеждането на ежегодната Конференция по сигурността. През двата дни на събитието те неколкократно призоваха Русия да не напада Украйна и я заплашиха с тежки финансови санкции и увеличаване на военното присъствие на НАТО в Източна Европа.

Борис Джонсън каза, че Лондон и Вашингтон са готови да въведат още по-широкообхватни санкции срещу Русия, отколкото бяха обявили досега. Той каза, че биха забранили на руски компании да търгуват с паундове и долари – ход, който според него ще има много силен ефект.

В Мюнхен е и украинският премиер Владимир Зеленски, който каза, че Украйна ще защитава територията си с помощта на своите партньори или без.

В събота на конференцията в Мюнхен вицепрезидентът на САЩ Камала Харис каза, че всяко руско нахлуване в Украйна ще доведе не само до драстични икономически санкции, но и до увеличено военно присъствие на НАТО в Източна Европа. Подобни изявления направиха германският канцлер Олаф Шолц, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и други западни лидери.

Руският президент Владимир Путин продължава да твърди, че не планува да нападне Украйна.

В същото време обаче, Кремъл е позиционирал между 170 000 и 190 000 руски войски по украинската граница и в Беларус. Проруските сепаратисти в източните региони на Украйна Донецк и Луганск обявиха пълна мобилизация в събота на фона на рязко увеличаване на нарушенията на примирието между правителствените сили и проруските сепаратисти в Донбас през последните няколко дни.

Ден по-рано самопровъзгласилата се „Донецка народна република“ в Източна Украйна обяви евакуация на цивилното население към съседна Русия

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)