Анализи

Русия променя стратегията към България

Русия променя стратегията си спрямо България. Досега тя претърпя няколко едри провала и множество малки успехи на наша земя.

Провалите са най-вече свързани с големите енергийни проекти, както и с опитите да се държи назидателно (ярък пример беше наглостта на руския патриарх).

В енергетиката Русия се опита да повтори удара си с “Лукойл”, но по една или друга причина не успя.

[ad id=“225664″]

Успехите са свързани най-вече с типичната и много добре овладяна нискобюджетна хибридна агресия за създаване на бъркотия. Тук влизат множеството кибератаки, подкрепа за евтини, долнокачествени сайтове, бълващи примитивна пропаганда и фалшиви новини, проникване в партии от типа на “Атака” и купуване на отделни шумни аутсайдери, намеса в някои протести (шистовия газ и Истанбулската конвенция например), намеса в църквата, която за щастие у нас е слаба институция, и други подобни.

Целият този арсенал е тук и продължава да е активен.

Сега към него се включва и руският контингент с блясък на безспорна неполитическа стойност. Шах, балет, диригенти, опера, балет. Карпов е типичен пример. Той идва да играе шах с хората и между другото да каже, че НАТО е нахлуло в България и ние трябва да излезем оттам и да си извоюваме свободата. Той е само един от многото, чиято цел е да покажат колко сме близка, как се обичаме, как ни свързват класическата музика, шахът, операта и балетът и как, е, излезте от НАТО, не се доверявайте на Европейския съюз, бъдете независими, но независими с нас, фамилията, върнете се в измисления православно-славянски рай с уверени шахматни ходове под звуците на московската държавна филхармония и Чайковски.

Това не е конспиративна теория. Достатъчно е да си зададем въпроса колко струват тези пътувания, шахматни игри и концерти и кой плаща за тях. Плаща руският данъкоплатец, който не е по-богат от българския данъкоплатец.

Новата руска вълна разчита и на още едно оръжие – безкритичната любезност на повечето български журналисти.

Да интервюираш руски посланик или руски политик и да не го питаш за развитието на делото на Георги Марков, българските архиви, Скрипал, как “Лукойл” не формира печалба, “Газпром” и цените на руския газ, кибератаките, агресивните руски телевизионни предавания, които препоръчват Русия да въоръжава Македония и Сърбия, твърденията на руски политици как щели да изкупят България и безкрайно много други скандални и престъпни прояви не е журналистика, а съучастие в агресивното поведение на една чужда страна, която няма никаква работа на Балканите.

Автор: Юлиан Попов
Текстът е препубликуван от фейсбук профила на автора.

Иван Дарийков

Recent Posts

Главчев обеща честни и прозрачни избори, работи тясно с ЦИК

Към момента се справяли със сроковете, макар и те да са съкратени...

14 минути ago

Радев: Във време на войни не можем да свикнем с неглижирането на армията

Процесите по модернизация вървели твърде мудно...

един час ago

Азия се въоръжава. Как автокрациите плашат все повече азиатци

Преди няколко десетилетия бъдещето на Азия изглеждаше освободено от оръжия и евентуални конфликти. В последните…

един час ago

Седмичен любовен хороскоп за 6 – 12 май

Романтиката ще ни радва...

2 часа ago
image0 (9K)