Русия ще отговори „реципрочно“ на санкциите на Великобритания по закона „Магнитски“

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Два дни след като Великобритания обяви, че налага санкции срещу руски граждани във връзка със смъртта на адвоката Сергей Магнитски през 2009 г., Русия съобщи, че ще предприеме реципрочни мерки. Сред санкционираните от Лондон е соченият за близък до президента Владимир Путин ръководител на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че „принципът за реципрочност ще бъде приложен“ при отговора на Москва. „Само можем да съжаляваме за това враждебно решение“, каза той.

В понеделник Обединеното кралство съобщи, че ще санкционира граждани на Русия, Саудитска Арабия, Мианмар и Северна Корея по законовата поправка, носеща името на руския адвокат Сергей Магнитски. Тя позволява на Лондон да забрани влизането в страната и да замрази авоарите на хора, за които има данни, че са нарушили човешките права и са участвали в мащабни корупционни схеми.

Сред санкционираните са 25 руснаци, за които Лондон смята, че носят отговорност за смъртта на Магнитски в московски затвор през 2009 г. Адвокатът беше арестуван след като подаде сигнал за мащабна корупционна схема. Докато е местен от затвор в затвор Магнитски се разболява тежко, но медицинска помощ му е отказана няколко пъти. Той умира след като е вързан за леглото и усмиряван с гумена палка, защото е изпаднал в психическа криза, разкриват показания на свидетели, цитирани от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Русия беше осъдена за смъртта му.

В списъка на страницата на британското външното министерство освен Александър Бастрикин са имената на следователи, служители на руското вътрешно министерство и на федералната служба на местата за изтърпяване на наказания (ФСИН). Сред тях са следователят Олег Силченко, занимавал се с делото „Магнитски“, както и Фикрет Тагиев, началникът на московския следствен изолатор, където Магнитски почина.

Не е ясно какви ще бъдат ответните мерки на Кремъл. През 2012 г., след като Конгресът на САЩ прие първия закон „Магнитски“, Москва забрани американски граждани да осиновяват руски деца. Затова във Великобритания допускат, че е възможно Москва да отговори непропорционално – например като санкционира британски фирми с бизнес в Русия.

През 2007 г. Русия затвори филиалите на Британския съвет в Санкт Петербург и Екатеринбург след като британското правителство изгони трима руски дипломати заради отравянето на Александър Литвиненко.

Отношенията между Лондон и Москва са обтегнати от години, като основна причина за това е отравянето през 2018 г. на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в британския град Солсбъри с нервнопаралитичното вещество новичок през 2018 г.

Освен руски граждани, Обединеното кралство санкционира и саудитци, за които се смята, че са отговорни за убийството на журналиста Джамал Кашоги в саудитското посолство в Анкара през 2018 г. Наложени са санкции и на граждани на Северна Корея и Мианмар.

Законът „Магнитски“ беше приет за пръв път в САЩ през 2012 г. С него се налагаха забрани за издаване на визи и замразяване на активите в САЩ на руснаци, свързени със смъртта на Сергей Магнитски. По-късно беше приет т.нар. Глобален закон „Магнитски“, по който могат да бъдат санкционирани нарушители на човешките права от целия свят.

По-късно Великобритания, както и редица други държави – Канада, Естония, Литва и Латвия – също приеха режими за санкциониране на нарушители на човешките права, носещи името на руския адвокат.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)