Русия ще строи чисто нов град до границата с Китай

Русия ще строи чисто нов град до границата с Китай

Владивосток. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руският президент Владимир Путин подписа споразумение за изграждането на нов град с името Спутник, съобщи днес руското министерство за развитието на Далечния изток и Арктика, цитирано от DPA и БТА.

Плановете предвиждат град Спутник да бъде построен на около 30 километра от Владивосток, сравнително близо до китайската граница. Новият град ще бъде промишлен център, който един ден ще бъде обитаван от 300 хил. души.

Спутник, което на руски означава спътник, беше името на първия изкуствен спътник на Земята, който беше изведен в космоса от Съветския съюз през 1957 г. Тогава това породи безпокойството на САЩ в разгара на космическата надпревара по време на Студената война.

Миналото лято Русия стана първата страна, която пусна ваксина срещу Covid-19, наречена „Спутник V“ в чест на победата си в космическата надпревара. Ваксината вече е одобрена в около 70 страни.

Споразумението за построяването на новия град последва предложение на министъра на отбраната Сергей Шойгу за построяването на няколко нови градове в Източен Сибир, което ще направи отдалечения регион по-привлекателен за руснаците.

Въпреки това руснаците са все повече привлечени от столицата Москва, която има по-добра инфраструктура от всички останали градове в Русия и предлага много повече възможности за намиране на работа.

източник https://www.investor.bg/…………


image0 (9K)