Руската артилерия обстрелва центъра на Киев преди срещата на Г-7

Руската артилерия обстрелва центъра на Киев преди срещата на Г-7

Снимка: EPA/БГНЕС

Русия подложи на артилерийски обстрел украинската столица Киев в неделя, ден след като ключовият източен град Северодонецк падна в ръцете на проруските сили и в момент, когато световните лидери се събират в Европа, за да обсъдят още санкции срещу Москва, предава Ройтерс.

Най-големият сухопътен конфликт в Европа от Втората световна война насам навлиза в петия си месец, а западният алианс, подкрепящ Киев, започва да показва признаци на напрежение и умора.

В неделя Индонезия призова и двете страни да проведат мирни преговори, за да осигурят световните доставки на храна, а в събота Великобритания изрази увереност, че Украйна може да спечели, но изрази опасения, че страната може да бъде тласната към „лоша мирна сделка“.

Руската артилерия подложи на обстрел централния киевски квартал „Шевченковский“ в неделя сутрин, като частично е разрушен девететажен жилищен блок, съобщи кметът на града Виталий Кличко в приложението Телеграм.

„Има хора под развалините“, написа Кличко и допълни, че много хора вече са откарани в болница.

„Те (спасителите) извадиха седемгодишно момиче. Тя е жива. Сега се опитват да спасят майка ѝ“, информира Кличко.

Началникът на украинската полиция Игор Клименко заяви по националната телевизия, че петима души са били ранени. 

„Руснаците атакуваха Киев отново. Ракети повредиха жилищна сграда и детска градина“, каза Андрий Йермак, началник на администрацията на президента. 

Животът в Киев се беше върнал към нормалното, след като ожесточена съпротива отблъсна напредването на руските сили в ранната фаза на войната, въпреки че сирени за въздушна тревога редовно отекват в града. В украинската столица не бяха извършвани големи удари от 5 юни насам, когато завод за ремонт на влакове беше ударен в покрайнините, а в края на април украинската столица беше подложена на артилерийски обстрел. При него загина продуцентка от радио „Свобода“, след като сградата, в която живеела, била засегната при обстрела. 

В историческия квартал „Шевченковский“ се намират университети, ресторанти и художествени галерии. 

Още по темата

Ключовият източен град Северодонецк падна в ръцете на проруските сили в събота, след като украинските войски се оттеглиха, тъй като вече нямало какво да бранят в разрушения град след месеци на ожесточени сражения.

Падането на Северодонецк е голямо поражение за Киев в опита му да запази контрол върху източната област Донбас, ключова военна цел за Кремъл.

Москва твърди, че провинциите Луганск и Донецк в Донбас, където подкрепя бунтове от 2014 г. насам, са независими страни. Тя иска Украйна да отстъпи цялата територия на двете провинции на сепаратистки администрации.

Индонезийският президент Джоко Видодо заяви, че ще призове руския и украинския си колега да започнат диалог по време на мисия за постигане на мир между воюващите страни и ще поиска от Путин да нареди незабавно примирие.

„Войната трябва да бъде спряна и световните вериги за доставка на храни трябва да бъдат активирани отново“, заяви Джокови, както е популярен президентът, преди отпътуването си за срещата на върха на Г-7, която започва в неделя в Германия.

ООН предупреди, че продължителна война в Украйна, която е един от най-големите износители на зърно в света, може да предизвика световна продоволствена криза.

Падането на Северодонецк, където преди време живееха над 100 хил. души, а сега градът е сринат до основи, променя бойното поле на изток след седмици, в които огромното предимство на Москва в огневата мощ носеше само бавни успехи.

Руската агенция Интерфакс цитира представител на проруските сепаратистки бойци, които твърдят, че руски и проруски сила са влезли и в Лисичанск през реката. Двата града бяха последните големи, държани от украинските сили на изток.

Във видео обръщение в събота украинският президент Володимир Зеленски обеща, че Украйна ще си върне изгубените градове, включително Северодонецк.

„Нямаме представа колко време ще продължи, колко още удари, загуби и усилия ще са необходими преди да видим победа на хоризонта“, заяви той.

Олексий Арестович, високопоставен съветник на Зеленски, заяви, че някои украински специални сила все още са в Северодонецк и извършват артилерийски обстрел срещу руснаците. Но той не спомена нищо за силите, които оказват директна съпротива.

Серхий Гайдай, гуверньор на Луганска област, каза, че руски сили са обстрелвали в събота химическия завод Азот в Северодонецк, където са блокирани стотици цивилни. Те са обстрелвали и селата Павлоград и Синецки.

Украйна и Русия си разменят обвинения за обстрела в Азот, като подкрепяните от Русия сепаратисти в района твърдят, че евакуациите са спрени заради украински обстрел.

„Градът беше подложен на въздушни удари, както и на обстрел в района Била Гора. Има големи разрушения, Лисичанск е почти неразпознаваем“, каза Гайдай.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)