Руската полиция претърси домовете на журналисти след разследване за богатството на министър

Полицията в Москва е извършила обиски в домовете на няколко журналисти от разследващия сайт „Проект“. Повод за това е журналистически материал, който търси отговор на въпроса как министърът на вътрешните работи на Русия и семейството му са придобили богатството си.

Сайтът публикува своето разследване на 29 юни. В него се твърди, че министърът Владимир Колоколцев, синът му и техни роднини са използвали връзките с високопоставени държавни служители, бизнесмени и престъпни лица, за да забогатеят.

На 29 юни ръководството на медията съобщи в канал в Телеграм, че полицията е претърсила дома на главния редактор Роман Баданин, както и този журналистката Мария Жолобова. Посочва се също, че полицията е задържала заместника на Баданин, Михаил Рубин, близо до дома на Жолобова и го е отвела в апартамента на родителите му, който също е бил претърсен.

Полицията не е посочила причините за претърсванията, а Колокоцев не е коментирал репортажа.

Наталия Звягина, директор на московския офис на Амнести интернешънъл, определи действията на полицията като „поредната атака срещу независимите медии и свободата на изразяване в Русия“. Звягина призовава за „незабавно прекратяване на всички наказателни производства за клевета срещу журналисти и прекратяване на държавния тормоз над независимите руски медии“.

По-рано “Проект” съобщи, че уебсайтът на медията е претърпял кибератака, след като е публикувал разследване за богатството на авторитарния владетел на Чечня Рамзан Кадиров и неговото семейство.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)