Руска атака предизвика пожар край най-голямата АЕЦ в Европа

Руска атака в района украинска атомна електроцентрала предизвика пожар, съобщиха световните медии, като се позоваха на украинските власти. В 7 часа българско време Би Би Си предаде, че пожарът край Запорожката атомна централа е потушен.

По-рано Дмитро Орлов, кметът на град Енергодар, където се намира централата, съобщи, че сраженията в района са спрели.

Пожарът е бил на територията на тренировъчно съоръжение и не е засегнал самата централа. Украинските власти първоначално съобщиха, че достъпът им до мястото на пожара е блокиран, но около 5.20 местно време успяха да започнат гасене на огъня.

Украинският регулатор е съобщил на Международната агенция по атомна енергия, че не е отчетена промяна в нивата на радиация в района на централата.

Запорожката атомна централа има шест реактора и е най-голямата в Европа.

Атаката срещу град Енергодар е започнала през нощта срещу петък. За нея съобщиха кмета на града Дмитро Орлов, президентът на Украйна Володимир Зеленски и външният министър Дмитро Кулеба.

“Европейци, събудете се, моля. Кажете на политиците си, че руските сили стрелят по атомна централа в Украйна”, каза Зеленски във видео, публикувано в Туитър през нощта.

Зеленски е провел разговори с редица световни лидери – президентът на САЩ Джо Байдън, премиерът на Великобритания Борис Джонсън, премиерът на Канада Джъстин Трюдо, както и генералният директор на Международната агенция по атомна енергия Рафаел Роси.

“Руската армия обстрелва от всички страни Запорожката АЕЦ, най-голямата в Европа”, написа Кулеба през нощта. “Вече започна пожар. Ако избухне, ще бъде 10 пъти по-голямо от Чернобил! Руснаците трябва НЕЗАБАВНО да спрат огъня, да допуснат пожарникари, да установят зона за сигурност.”

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)