Руски математик, разпознат заради „изразителни вежди“, е осъден на шест години затвор за хулиганство

Московски районен съд произнесе присъда от шест години лишаване от свобода на 27-годишния математик Азат Мифтахов в понеделник по обвинение в хулиганство. Самият той отрича да е виновен и твърди, че станал жертва на физическо насилие, когато властите са искали да изтръгнат от него самопризнания.

През 2019 г. Мифтахов е задържан по обвинения в производство на взривни устройства. Тогава съдът не открива никакви доказателства и го пуска на свобода. Още при излизането му от ареста той е повторно е задържан, заедно с леви активисти по обвинение в хулиганство. Според властите той е разбил прозорец на един от офисите на управляващата партия “Единна Русия” и е запалил сигнална факла в него.

Математикът не отрича, че членува в анархистко движение, но заявява, че е невинен по обвиненията. Делото се основава на показания на таен свидетел, който го е разпознал по “изразителните му вежди”, но му отнело година да съобщи за това в съда, тъй като “батерията на телефона му се изтощила”. Въпросният свидетел не се появи в съда през октомври, тъй като се установи, че междувременно е починал от “сърдечни увреждания”.

В знак на подкрепа преди две седмици учени математици от САЩ, Канада и страни от Европа призоваха колегите си да не участват в Международния конгрес на математиците, който трябва да се проведе през 2022 г. в Санкт Петербург. Близо 2500 руски математици написаха писмо в защита на Мифтахов, в което делото е определено като “несправедливо изфабрикувано заради политическите му възгледи”, а петицията на сайта му събра повече от 87 хил. подписа.

Адвокатът на Мифтахов съобщи пред Радио Свобода, че ще обжалват присъдата във всички руски съдилища и в Европейския съд по правата на човека и е на мнение, че в момента в Русия тече преследване на опозиционно настроената младеж. Той добави, че срокът на присъдата е толкова голям, защото Мифтахов не е признал вината си.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)