Руски ракети са поразили търговски център в Украйна

Руски ракети са поразили търговски център в Украйна

 Пожарникар и доброволец гасят пожара в мола в град Кременчук. Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK

В понеделник руски ракети удариха търговски център в Централна Украйна, съобщи президентът Володимир Зеленски, докато руските сили се опитваха да обкръжат последния голям град в източната Луганска област, който все още е под контрола на Киев въпреки усилията на Запада да притисне Москва.

Според съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан ударът е нанесен в момент, когато във виртуалното си обръщение към лидерите на Групата на седемте, които се срещнаха в Германия в понеделник, Зеленски е дал ясно да се разбере, че иска да съкрати периода на войната, а САЩ са заявили, че ще окажат по-голяма подкрепа на украинските военни.

По данни на държавната спасителна служба на Украйна при нападението срещу търговския център в град Кременчук са загинали най-малко 16 души, а около 59 са ранени, пише The Wall Street Journal. 

Още по темата

Зеленски заяви, че вътре са се намирали близо 1000 цивилни, но изглежда, че много от тях са успели да избягат, когато преди удара на ракетите се е включила сирена за въздушна тревога. Видеоклипове и снимки, публикувани в социалните медии от украински служители, показват сградата, обхваната от пламъци и изхвърляща дим във въздуха.

„Това е един от най-наглите терористични актове в историята на Европа“, заяви Зеленски в обръщение в понеделник. „Русия се превърна в най-голямата терористична организация в света“.

Министерството на отбраната на Русия не е коментирало нападението. Високопоставеният руски дипломат в ООН Дмитрий Полянски заяви в Twitter, че нападението изглежда като украинска провокация, без да предостави никакви доказателства.

Подпомагани от артилерия и въздушни удари, руските войски настъпват от юг, за да блокират град Лисичанск, който граничи с наскоро превзетия Северодонецк, съобщиха украински официални лица. Губернаторът на Луганск Серхий Хайдай отново помоли цивилното население да се евакуира от Лисичанск. Той съобщи, че осем цивилни са загинали, а повече от 20 са били ранени, когато са били ударени с ракети, докато са стояли на опашка за вода в града в понеделник.

Бавното, но упорито руско напредване увеличава натиска върху западните лидери, които тази седмица се събират на две срещи на върха, за да обсъдят как да подкрепят Украйна и да накажат Русия.

По време на срещата на върха в Мадрид тази седмица НАТО планира да увеличи силите си за висока степен на готовност повече от седем пъти в отговор на руската агресия в Украйна, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг в понеделник.

Силите за отговор на НАТО, които според Столтенберг ще наброяват „доста над 300 000 души“, са предназначени да се разгръщат в кратки срокове в моменти на криза.

Съливан заяви, че Зеленски „би искал да види как неговите военни и тези на Запад, които подкрепят неговите военни, използват максимално следващите няколко месеца, за да поставят Украйна в колкото се може по-добра позиция“.

САЩ заявиха, че ще предоставят на Украйна усъвършенствана система за зенитно-ракетна отбрана със среден и дълъг обсег и повече артилерийска поддръжка. Друга помощ в областта на сигурността включва допълнителни артилерийски боеприпаси и радари за борба с батареите, за да се отговори на нуждите, изразени от украинските военни, каза Съливан.

Зеленски заяви пред лидерите на Г-7, че модерните и ефективни системи за противоракетна отбрана могат да помогнат за гарантиране на основната сигурност на цивилното население, тъй като Русия засилва ракетните си атаки, се казва в изявление на неговия офис.

Най-големият руски ракетен обстрел на Киев от седмици насам удари украинската столица в неделя, убивайки един човек и ранявайки четирима, включително 7-годишно момиче. Руското министерство на отбраната заяви в понеделник, че ударът е бил насочен към украински завод на отбранителната промишленост, който произвежда ракети.

„Партньорите трябва да действат по-бързо, ако наистина са партньори, а не наблюдатели“, каза Зеленски в нощното си обръщение късно в неделя. „Забавянето на трансфера на оръжия за нашата държава – всякакви ограничения – това всъщност е покана за Русия да нанася удари отново и отново“.

Лидерите на Г-7, които се срещат в германските Алпи, се стремят да демонстрират единство в конфронтацията си с Русия и да очертаят контурите на бъдещ план „Маршал“ за възстановяване на Украйна, въпреки че собствените им икономики търпят щети от последиците от засилващата се икономическа война.

Западните лидери ще се срещнат отново в Мадрид в сряда за срещата на върха на НАТО. 30-те членове на алианса се затрудняват да се справят с различиятан си относно начина на подкрепа за Украйна, като някои от тях подкрепят по-бързи доставки на по-мощни оръжия, а други са по-предпазливи.

Украйна осуети опита на Русия да превземе Киев тази пролет и оттогава Русия съсредоточи военните си усилия върху много по-малки цели в източната част на страната. Според украински и западни официални лица тежки удари от артилерия и самолети са позволили на Русия да завземе територия в източната част на Донбас, макар и с големи загуби.

Най-новата руска цел е Лисичанск – град с около 100 000 жители, разположен от другата страна на реката, откъм Северодонецк, който силите на Москва поеха под пълен контрол миналата седмица, след като Киев изтегли останалите си сили.

Падането на Лисичанск ще постави цялата Луганска област под руски контрол и ще освободи силите на Москва, които се сражават там, да се съсредоточат върху това, което Киев все още контролира в Донецка област. Двата региона заедно съставляват Донбас.

Руските войски се опитаха да напреднат към Лисичанск от юг и югозапад в понеделник с частичен успех, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна в понеделник.

През последните дни Украйна заяви, че е унищожила няколко руски склада за боеприпаси в източната и южната част на страната. В понеделник украинските военни публикуваха видеоклип, на който се вижда как от предполагаем руски склад за боеприпаси в окупирания град Зимохиря, на около 50 км от фронтовата линия, се издига дим.

Наскоро украинските сили бяха подсилени с модерни американски системи за изстрелване на ракети, известни като Himars. Най-високопоставеният украински военен заяви в събота, че силите му вече използват прецизните системи с голям обсег на действие, без да казва къде точно.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)