Руски хакери с уникална схема „2 в 1“: Събират такси „жителство“, докато теглят кредити от името на жертвите

Интернет измамниците се активизираха след въвеждането на система за достъп в Москва поради влошаването на ситуацията с коронавируса. В мрежата се появиха сайтове и канали в Telegram, които продават специални разрешителни на жителите на Москва и Санкт Петербург, като взимат пари за това. Group-IB, компания за киберсигурност, предупреждава за подобни измами в своя канал в Telegram руснаците, които вече са започнали да си купуват „жителство“.

Хакерите искат само копие от паспорта и „осигуряват“ пропуск до столицата. Измамниците предлагат да издадат сертификат за движение около Москва за 3 хиляди рубли, за пътуване през регионите на Русия – за 3,5 хиляди. Мошениците оцениха разрешението за влизане в столицата и Санкт Петербург на 4 хиляди рубли, за влизане в регионите – с 500 рубли повече.

В същото време по каналите на Telegram се появи опция за закупуване на „набор от пропуски“ – цената им варира от 3 до 5 хиляди рубли. „Граничарите“ издават „пропуските“ само за 2 часа. Group-IB предупреждава, че тези и подобни групи са измамни и взаимодействието с тях компрометира данните на потребителя. „Опасността е, че жертвите не могат само да загубят пари: изпращайки сканирани паспортите си, те самите, без да знаят това, могат да станат длъжници на микрокредитни организации или да получат потребителски кредит“, се казва в изявлението на Group-IB.

Faktor.bg


image0 (9K)