Рушди вече може да говори. Задържаният, обвинен в опит за убийство, пледира невинен

Писателят Салман Рушди вече не е на командно дишане и може да говори. Това съобщи Асошиейтед прес в неделя, цитирайки писателя Аатиш Тасир. Той написа в „Туитър“, че „машината е изключена и той говори (и се шегува)“. Литературният агент на Рушди Андрю Уайли потвърди тази информация без да дава допълнителни подробности.

В петък Рушди беше нападнат с нож и пострада тежко по време на своя лекция в щата Ню Йорк. Полицията задържа извършителя на място, а малко по-късно съобщи, че това е 24-годишен мъж на име Хади Матар.

Той беше обвинен в опит за убийство и нападение и е задържан в ареста без право на освобождаване под гаранция. По-късно стана ясно, че е пледирал невинен по обвиненията, които прокурорът определи като „планирано“ престъпление.

Рушди остава в болница със сериозни наранявания. Нападението се случи в института „Шътокуа“ – център за образование и отдих, където Рушди е изнасял лекции и преди.

Писателят е получил наранявания в окото, ръката и черния дроб. Той може да загуби зрението на пострадалото око, каза агентът му. Писатели и политици от цял свят осъдиха нападението като посегателство над свободата на словото.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. . Бъди оригинален! Интересни подаръци за скъпи хора! КУПИ СЕГА! https://kupi-sega.bg/


image0 (9K)