Ръководители от енергийния сектор предупреждават за тежка зима в Европа

Ръководители от енергийния сектор предупреждават за тежка зима в Европа

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Ръководители на енергийната индустрия в Европа предупредиха за предстояща трудна зима в момент, когато цените на природния газ растат до рекордни нива. Това е мрачна перспектива за домакинства и компании, които се възстановяват от глобалната пандемия, пише Bloomberg.

Цените на газа в Европа подобряват рекорди ден след ден с повторното отваряне на икономиките и връщането на хората в офисите, което стимулира търсенето, точно когато предлагането намалява. Това води до покачване на цените и засилва притесненията на енергоемките индустрии – от производството на изкуствени торове до стоманата и дори производителите на храни, че ще трябва да забавят темпове.

„Високите цени на газа днес са проблем за Европа“, казва Франческо Стараче, главен изпълнителен директор на италианския енергиен гигант Enel, в интервю за Bloomberg TV.

Цените растат бързо, въпреки че е лято, когато търсенето обикновено е ниско. Причината е, че дългата зима намали наличностите в газохранилищата в Европа, като в момента запасите са на най-ниското си ниво по това време на годината от над десетилетие. Австрийската енергийна компания OMV съобщи, че все още опитва да се възстанови от студената зима миналата година.

„През цялото лято не можем да наваксаме спада на наличностите в газохранилищата. Сега ще зависи колко студена ще е тази зима“, каза главният изпълнителен директор Алфред Щерн късно снощи на брифинг във Виена.

Растящите цени на енергията вече тласнаха германската инфлация до най-високото ѝ ниво от 2008 г. насам. Цените нараснаха с 3,4% през август, което е над целта на Европейската централна банка за 2% в еврозоната. Нещата може да се влошат още повече, тъй като сега цените на електрическата енергия са на най-високото си ниво от 2008 г. насам и са само с около 50 евроцента под рекордното си равнище.

Европа не успява да си осигури допълнителния газ, който е необходим за запълване на газохранилищата, тъй като водещият доставчик Русия се бори със собствена криза и се въздържа от допълнителни доставки. Спирания на добива в Северно море нарушават собственото производство на континента, докато доставки с втечнен природен газ се пренасочват, за да отговорят на търсенето в Азия.

Още по темата

Растящите цени вероятно ще се превърнат в проблем и за Азия, заяви Стараче.

Бързият ръст на цените създава заплаха за компаниите, които разчитат на газа като мостово гориво за прехода към нисковъглеродни енергийни източници, допълва той. Ръстът на цените допринася и за повишаването до рекордни нива на цената на разрешенията за замърсяване в Европа, целящи да обезсърчават компаниите да горят повече въглища.

„Цената на газа днес донякъде е свързана с цените на въглеродния диоксид, така че газовите компании трябва да бъдат реалистични в по-голяма степен от електрическите компании“ за ролята на газа в енергийния преход, каза Стараче.

Европа може да получи известно облекчение по-късно тази година, ако противоречивият газопровод „Северен поток“ 2 от Русия до Германия започне работа. Настоящата криза показва защо подобни инфраструктурни проекти са от изключително важно значение, заяви Щерн, чиято компания помогна за финансирането на газовата връзка.

Руският енергиен министър Николай Шулгинов заяви в четвъртък, че е възможно „Северен поток“ 2 да започне да доставя газ към Европа скоро, тъй като работата по изграждането му почти е завършила.

източник https://www.investor.bg/…………


image0 (9K)