Рязък ръст на бежанците към Евросъюза през май отчете „Фронтекс“

Броят на бежанците, опитващи се да влязат в Европейския съюз, е нараснал рязко през май по данни на европейската гранична служба „Фронтекс“, предаде БТА. За изминалия месец са засечени близо 4 300 неразрешени пресичания на границата по основните миграционни маршрути. Това е близо три пъти повече от равнището през април, когато броят на пристигащите отбеляза рекорден спад поради коронавируса. В периода от януари до май са отбелязани общо 31 600 нелегални пресичания на границата, което е спад от 6% спрямо същия период на 2019 г.

Миграционният път през Турция и Гърция е бил най-активен, като „Фронтекс“ отбелязва по него 12 700 случая от януари до май, с 28% по-малко на годишна база. За същия период други 3 700 бежанци са влезли в Европа, достигайки до Испания през Мароко. Това е по-малко от половината от броя за същия период миналата година.

По други пътища цифрите за последните пет месеца са по-високи, отколкото миналата година. През Западните Балкани са преминали над 6 900 души, което е годишно повишение от над 50 на сто. През централната част на Средиземно море са преминали 5 500 души или близо три пъти повече спрямо същия период на 2019 г.

 


image0 (9K)