Салах Абдеслам повече няма да се върне в Белгия

Единственият оцелял терорист Салах Абдеслам от атентатите в Париж през ноември 2015 г., не желае повече да присъства на делото срещу него в Брюксел.

Белгийският съд потвърди, че в четвъртък, когато предстои следващото заседание по делото, обвиняемият ще отсъства, съобщиха местни медии.

[ad id=“225664″]

Първоначално се предвиждаше съдът да заседава четири дни – до петък. След като вчера Абдеслам отказа да дава показания, съдът реши, че ще заседава само веднъж – в четвъртък. След вчерашното заседание обвиняемият бе върнат в затвор във Франция, на границата с Белгия. Вероятно след решението повече да не се явява пред съда в Брюксел, той ще бъде откаран в затвор край Париж. Там Абдеслам ще очаква началото на делото за участието му в парижките атентати. В Брюксел той е подсъдим за вероятно участие в престрелка с полицаи дни преди да бъде заловен.

[ad id=“263680″]

Във Франция Абдеслам може да получи доживотна присъда по силата на закон, променен година след ударите, в които участва. Разследването установи, че той не се е отказал да се самовзриви в нощта на атентатите, а не е успял да задейства устройството си заради прекъснат проводник. Салах Абдеслам е френски гражданин, роден и живял в Брюксел до датата на атентатите.
dir.bg


image0 (9K)