„Сами сред настъпващата зима“. Чилийски кораб помогна на българите да напуснат Антарктида

Тазгодишната българска експедиция до Антарктида

Чилийски военен кораб качи шестимата български полярници от националната база на Антарктида, съобщи БТА.

Първоначално екипът трябваше да пътува с чилийския ледоразбивач „Акилес“, но сред екипажа на кораба са установени случаи на коронавирус и той е поставен под карантина без да може да отплава.

Българската база обаче вече е зазимена, а провизиите и горивото са на привършване. Аварийната ситуация налага незабавни преговори между ръководителя на експедицията проф. Христо Пимпирев и шефа на логистичните операции на Чилийския антарктически институт.

В резултат малкият военен кораб „Лаутаро“ се съгласява да промени маршрута си, за да вземе бъгарския екип от остров Ливингстон и да ги извози до остров Кинг Джордж. Оттук на 12 април шестимата българи ще хванат полет с уругвайския военен самолет „Херкулес“ до град Пунта Аренас.

„Лаутаро“ е единственият кораб в момента в района на Южношетландските острови. Затова според Българския антарктически институт бързата реакция от страна на чилийските и уругвайските антарктически партньори е предотвратила „престоя на шестимата за неопределено време без храна и гориво, сами сред настъпващата антарктическа зима“. Това се казва в прессъобщение на института.

29-тата експедиция до Антарктида започна в края на януари. Целта беше базата да бъде укрепена и подготвена за следващия сезон, както и да се свалят натрупаните данни от научната апаратура.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)